Hlavní obsah

Ministerstvo opraví 400 nebezpečných železničních přejezdů

V letech 2013 a 2014 chce ministerstvo dopravy nechat opravit na 400 problematických železničních přejezdů. Řekl to ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM), podle kterého vyjde modernizace na 1,93 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě zvýšení bezpečnosti si ministerstvo dopravy od modernizace slibuje i zrychlení železniční dopravy, zlepšení podmínek pro tvorbu jízdního řádu osobní dopravy, úsporu energie a úsporu provozních zaměstnanců.

Zatímco v příštím roce by na modernizaci mělo padnout 702 miliónů korun, v roce 2014 počítá resort s investicí ve výši 1,23 miliardy korun. Počítá se přitom i s pomocí evropských fondů. "V současné době plně hradíme zabezpečování přejezdů z národních zdrojů, zatímco v budoucnu půjde o kofinancování z evropských zdrojů ze 70 až 80 procent," řekl Dobeš.

V České republice se nachází skoro tisícovka železničních přejezdů, v jejichž blízkosti musí vlaky kvůli nedostatečným rozhledovým podmínkám zpomalit až na deset kilometrů v hodině. Navíc na českých železničních přejezdech přišlo za poslední tři roky při dopravních nehodách o život 105 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám