Hlavní obsah

Sehnat 50 000 podpisů není jen tak, prezidentští kandidáti jich zatím mají málo

Novinky, val
Praha

Kdo si myslí, že sehnat dostatek podpisů pro podporu prezidentské kandidatury je lehké, mýlí se. Své o tom ví většina těch, kteří se rozhodli kandidovat bez podpory zákonodárců. Musí proto doufat, že seženou 50 tisíc podpisů občanů, aby byla jejich kandidatura oficiální. Zatím jim schází vesměs desítky tisíc a přiznávají, že dosáhnout této hranice není jen tak.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dlouhý má zhruba polovinu potřebných podpisů

Článek

Mezi oslovenými kandidáty, kteří se v průzkumech umisťují na vyšších pozicích, vyčnívají při pohledu na průběžná čísla pouze Jana Bobošíková a Jiří Dienstbier, za kterým sice stojí zákonodárci ČSSD, ale přesto se rozhodl prokázat přízeň voličů sběrem daného počtu podpisů. Zatím jich má podle svých slov přes 20 tisíc a dodává: „Vůbec není jednoduché je získat vzhledem k celkové naštvanosti lidí na politiku.“

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Bobošíková je podle jejích údajů o podstatný kus před favoritem ČSSD. „V současné době máme 30 až 32 tisíc,“ řekla Bobošíková Novinkám s tím, že nedokáže zatím porovnat čísla z velkého počtu sběrných míst.

Oba zmínění kandidáti jsou však stále daleko za favorizovanou dvojkou Fischer - Zeman. Těm se podařilo překročit magickou hranici 50 tisíc podpisů již před časem.

Je to těžké, když nemáte po kapsách milióny

Zbylí kandidáti jim mohou jen závidět. „Je to těžké, hlavně když nemáte po kapsách milióny od lidí, kteří Vás pasou. Je to disciplína, kde publicita nijak nepomůže, rozhoduje jedině fyzický kontakt s lidmi. Na to potřebujete hodně lidí s vysokou motivací. Tou motivací je buď názor, nebo peníze,“ řekl Novinkám Ladislav Jakl. Dodal, že přesná čísla podpisů nezná, jelikož většina „sběračů“ má archy stále u sebe.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Jakl

Jakl ve své odpovědi narážel patrně na Vladimíra Dlouhého, který slíbil sběratelům podpisů 20 korun za každého člověka. Dlouhého tým má prý v současnosti sebráno 20 až 30 tisíc podpisů. "Kandidátské listiny jsou v regionech a podrobnější přehled budeme mít v druhé polovině října," okomentoval situaci Dlouhého spolupracovník Jan Piskáček, podle něhož "brigáda sběru podpisů jednoznačně pomáhá."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dlouhý při zahájení své prezidentské kampaně

Přesná čísla už ví Vladimír Franz, jehož tým provedl o víkendu průběžné sčítání. To ukázalo, že Franzovu kandidaturu zatím podpořilo 8777 lidí. A zástupci iniciativy za jeho kandidaturu prý vědí o několika tisícovkách dalších podpisů, které k nim dosud nedorazily.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Franz na tiskové konferenci

Další kandidát, Jiří Karas, má podle údajů na jeho webu jen o dvacet podpisů méně než zatím oznámil Franz.

Samková je tajemná

Klára Samková byla v odpovědi tajemná. „Mám několik tisíc podpisů :-),“ napsala advokátka s tím, že aktuální počet je irelevantní, jelikož lidé se chovají jinak na začátku kampaně a na jejím konci. Dodala, že shromažďování podpisů přesně splnilo její očekávání. „Vždyť proto to bylo takto nastaveno!!“

Foto: Právo

Advokátka Klára Samková

Další ženou, která projevila zájem o prezidentské křeslo, je herečka a politička Táňa Fischerová. Podle Barbory Seifertové z občanského hnutí na její podporu není počet podporovatelů Fischerové ještě znám, stále se ale rozšiřuje počet podpisových míst. „Zatím se petice šíří, a pokud víme, o její podepsání je zájem,“ uvedla Seifertová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Táňa Fischerová na archivním snímku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám