Hlavní obsah

Hulinský si navrhl rezignaci, grémium ČSSD ho podpořilo

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský v pátek na jednání politického grémia navrhl, aby mu orgán doporučil rezignovat na čelní místo v organizaci. Grémium mělo původně jednat o návrhu místopředsedy Jiřího Dienstbiera na vyloučení Hulinského ze strany. Nakonec se hlasovalo jen o Hulinského rezignaci a šéf Pražanů dostal pro svůj záměr od politického vedení plnou podporu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Článek

„Tento krok jsem učinil v zájmu uklidnění situace v pražské organizaci ČSSD,“ řekl Novinkám Petr Hulinský.

Pražská soc. dem. bude podle lídra oranžových Bohuslava Sobotky řešit výzvu stranických špiček k rezignaci Hulinského příští týden na jednání krajského výkonného výboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, první místopředseda Michal Hašek a řadový místopředseda Jiří Dienstbier po jednání politického grémia.

Právě na tomto jednání hodlá Hulinský odstoupit, jak sdělil Právu: „Bude to začátkem příštího týdne na zasedání krajského výkonného výboru,“ řekl.

Vedení ČSSD na pátečním rokování neřešilo návrh místopředsedy Jiřího Dienstbiera na vyloučení Hulinského ze strany. Podnět se nebude probírat ani na jednání předsednictva a ústředního výkonného výboru soc. dem., které jedině mohou ukončení členství schválit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se svým prvním zástupcem Michalem Haškem

Jak vysvětlil Dienstbier, formálně může takový krok těmto orgánům navrhnout právě politické grémium, což v pátek neučinilo. Podle Dienstbiera výzva k rezignaci Hulinského otevírá prostor k potřebným změnám v pražské organizaci ČSSD. Zároveň uvedl, že nemá ambici soc. dem. v hlavním městě vést.

Vedení strany varuje před vzájemným napadáním

Politické grémium ČSSD také doporučilo pražským zastupitelům soc. dem. provést změny ve vedení svého klubu. Pražská ČSSD by pak podle špiček strany měla připravit „programovou a personální strategii, vedoucí k obnovení a posílení pozice ČSSD v hlavním městě před volbami“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a druhý muž soc. dem. Michal Hašek

Organizace má také zvážit konání krajské volební konference v kratším termínu před senátními volbami, které se konají na podzim příštího roku. Představitelům strany pak grémium doporučilo řešit „vnitrostranickou polemiku na půdě ČSSD“. To znamená, že špičky soc. dem. požadují, aby se Dienstbier a Hulinský vystříhali vzájemného napadání.

Pražané si ulevili

Postup, který špičky ČSSD schválily, popsal o den dříve pro Právo pražský zastupitel soc. dem. Miroslav Poche. „Jde o to nalézt kompromis mezi absolutní většinou v pražské organizaci soc. dem. a Jiřím Dienstbierem,“ uvedl ve čtvrtek. Kompromis popsal tak, že „někteří budou ochotni nést cenu za uklidnění situace“. Aniž by Poche jmenoval, bylo zcela zřejmé, že zmíněnou cenou je odchod Hulinského z postu předsedy.

Většina v pražské organizaci se přitom nechtěla dostat do situace, kdy přistoupí na personální změny a Dienstbier přesto bude nadále pokračovat ve svém tažení. „Je nutné, aby zaznělo, že to končí, a že se v pondělí nedočkáme dalšího pokračování,“ poznamenal Poche, podle kterého pražští soc. dem. v této souvislosti řeší, co je skutečným cílem Dienstbierovy aktivity. I požadavek na zastavení Dienstbierova tažení se podařilo prosadit, když politické grémium doporučilo, aby představitelé strany řešili polemiku výhradně na půdě ČSSD.

Zřejmě také proto pražská krajská výkonná rada přijala usnesení grémia s nadšením. „Pražská organizace ČSSD vítá jednoznačnou výzvu všem představitelům strany, aby veškerou vnitrostranickou polemiku řešili na půdě sociální demokracie“, uvedl místopředseda pražské ČSSD Karel Březina, který se jednání grémia zúčastnil.

Hulinský trvá na své nevině

Po razantních změnách v pražské organizaci volá Dienstbier od chvíle, kdy se v hlavním městě rozložila velká koalice ODS a ČSSD. Učinil tak i v souvislosti s nejasnostmi kolem financování společností Spastic Handicap.

Na Hulinského bylo kvůli nejasnostem s hospodařením společností, které mají pomáhat tělesně postiženým, podáno trestní oznámení. Hulinský trvá na své nevinně a na stranické funkce rezignovat nehodlal s tím, že proti němu Dienstbier vede nepravdivou kampaň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier

Grémium však doporučilo Hulinskému rezignaci pouze ve vztahu k pádu pražské koalice, aby se strana mohla proměnit v razantní opoziční hnutí a představovat do budoucna pro voliče přijatelnou alternativu.

Dienstbier má s Hulinským problém dlouhodobě. Jako lídr v komunálních volbách přinesl syn nedávno zesnulého disidenta Jiřího Dienstbiera pražské organizaci nebývalý zisk hlasů. Ale coby odpůrce velké koalice s ODS byl po volbách vedením odstraněn z vyjednávacího týmu. Po dohodnutí velké koalice pod taktovkou Hulinského se stal Dienstbier rebelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám