Hlavní obsah

Na testování máme nárok, trvá Dobeš na zkouškách pro žáky 5. a 9. tříd

Novinky, jas
Aktualizováno

Plán ministra školství Josefa Dobeše (VV) na plošné testování znalostí žáků 5. a 9. tříd budí kontroverze od samého počátku. Zatímco část odborníků by z testů udělala síto, které rozhodne o tom, zda se dítě dostane na obor s maturitou, jiní hovoří o zbytečném stresu a tvrdí, že testování nemá oporu v zákoně, a proto k němu nelze nikoho nutit. Ministerstvo oponuje, že na ověřování kvality výuky má ze zákona nárok.

Článek

Dobeš v pondělí uvedl, že podle zákona má ministerstvo právo ověřovat si výsledky výuky. Šéfka české školní inspekce nicméně doplnila, že povinnost zapojit se do testování pro školy vznikne až od roku 2014. Do té doby je zapojení do projektu nepovinné.

"Cílem je náprava, nejde jen o tvrdý výsledek," připomněl ministr a dodal, že testování by mělo ukázat kvalitu škol a jejich přidanou hodnotu pro studenty.

Selekce k maturitě se zatím nechystá

S návrhem, aby se testy staly rozdělovníkem pro další studium, přišla před časem Asociace aktivních škol, kterou zastupuje ministrův poradce, ředitel pražského gymnázia Václav Klaus mladší. [celá zpráva]

Dobeš testování chápe spíše jako udržení určitého minimálního standardu vědomostí, které by měli žáci 5. a 9. tříd bezpečně ovládat. Výsledky podle něj mají být především zpětnou vazbou pro školy, učitele, žáky i jejich rodiče.

Tento význam nepopírají ani kritici, nicméně upozorňují, že testy ukážou pouze prosté znalosti probírané látky, nikoliv komplexnější pohled na schopnosti žáka.

Testování nemůže být povinné, tvrdí kritici

Skupina 17 psychologů a pedagogů kolem sdružení Eduin však ministerský záměr plošného testování odmítá jako celek a rozjela kampaň, která upozorňuje, že k povinnému testování nelze nikoho nutit, jelikož není obsaženo v žádném zákoně. Na místě je podle nich bojkot.

Na internetu již koluje petice s dopisem, kterým by se měli rodiče školou povinných dětí obrátit na ředitele školy. V listu odmítají, aby se jejich potomek plošného testování účastnil. Počet signatářů mezitím vzrostl na několik stovek.

Nejlepší mohou získat jazykové certifikáty

Ministr projekt detailně představil v pondělí. Pilotní testování podle něj proběhne 13. a 14. prosince ve stovce škol. Výsledky budou k dispozici do Vánoc. Příští rok v květnu a červnu dojde k celoplošnému testování ve zhruba 4200 školách.

Děti budou dělat testy z češtiny, matematiky a cizích jazyků (angličtina, němčina, francouzština). Resort chce, aby nejúspěšnější studenti mohli za své znalosti cizích jazyků obdržet i mezinárodně uznávané certifikáty.

Naplno by se mělo testování rozběhnout v roce 2014.

Anketa

Měly by být děti 5. a 9. ročníků plošně testovány?
Ano
31,1 %
Ne
68,9 %
Celkem hlasovalo 17045 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám