Hlavní obsah

Odvezte si z Katovic 20 tisíc tun odpadu z ostravských lagun, žádá Polsko

Varšava

V jihopolských Katovicích leží 20 tisíc tun nebezpečného odpadu z Česka, který podle portálu gazeta.pl může způsobit ekologickou katastrofu. Polská strana to považuje za nelegální vývoz odpadů. Obrátila se proto na české ministerstvo životního prostředí (MŽP) se žádostí, aby Češi směs vytěženou z ropných lagun v Ostravě odvezli zpět.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odpad z ostravských ropných lagun cestoval do Polska.

Článek

Ministerstvo okolnosti vývozu odpadu do Polska šetří. Případem se bude zabývat také polská prokuratura.

Halda vyrostla několik kilometrů od centra Katovic v prostoru bývalé hutě. „Nemáme pochybnosti o tom, že to jsou nebezpečné materiály,“ citovala gazeta.pl Annu Wrześniakovou, šéfku inspekce životního prostředí v polském Slezsku. Halda je v bývalé huti pod širým nebem, pokud by se látky z ní dostaly do spodních vod, znamenalo by to ekologickou katastrofu.

Podle likvidátora hutě Kazimierze Kwaśniaka byl pozemek pronajat jisté firmě ze Sosnowce jako prostor pro skladování paliva. „Část toho se už asi prodala, protože část haldy zmizela,“ řekl Kwaśniak. Při spalování takového materiálu se musí dodržovat přísné podmínky, jinak do vzduchu unikají chemikálie nebezpečné pro člověka.

"Nemáme stanovy, dokdy musí skončit šetření"

Poláci o případu informovali české ministerstvo životního prostředí. To, za jakých okolností se odpady do Polska dostaly, v Česku vyšetřují úředníci z několika státních institucí a zástupci státního podniku Diamo, jenž má na starosti sanaci ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo. Ministerstvo životního prostředí chce výsledky šetření vyhodnotit do konce listopadu. Resort ale v prohlášení upozornil, že není stanovená pevná lhůta pro řešení případů nelegální přepravy odpadů do zahraničí.

Aby se nebezpečné látky z haldy v Katovicích nešířily dál, vydala generální inspekce životního prostředí zákaz převážení tohoto odpadu na polské území.

Nepovolený dovoz odpadu občas trápí také Česko, zejména oblasti, které leží blízko německých hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám