Hlavní obsah

Koalice se dohodla na zdanění hazardu, osud stravenek odsunula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci stran vládní koalice se v úterý na jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) dohodli na tom, jak bude od příštího roku zdaněn hazard. Další sporné otázky včetně stravenek zůstávají zatím otevřené. Po jednání to oznámili šéfové poslaneckých klubů ODS a VV Zbyněk Stanjura a Vít Bárta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Příslušný pozměňovací návrh k daňové reformě, schválené vládou, připraví ministerstvo financí. Počítat bude pro loterijní společnosti s devatenáctiprocentní daní z příjmu právnických osob, dvacetiprocentní daní z obratu a ročním dvacetitisícovým paušálním poplatkem za každý výherní automat, uvedli poslanci. Podle Bárty je dohoda i na snaze omezit obcházení loterijního zákona sázením v Čechách na internetu v zahraničí.

"Dnes jsem cítil od koaličních partnerů shodu v tom, že poslanecký klub VV bude moci hlasovat pro daňovou reformu s ohledem na to, že hazard bude zdaněn podle našich požadavků," poznamenal Bárta.

Peníze poputují především obcím

Šéf klubu ODS Stanjura uvedl, že paušální poplatky za automaty by celé měly skončit v obecních rozpočtech, tam kde zastupitelstva vyhláškou hazard povolí.

U výherních hracích přístrojů a videoterminálů by mělo v městských či obecních rozpočtech skončit 70 procent daně z obratu. V ostatních případech by byl poměr opačný - cestou rozpočtového určení daní by obce získaly třicet procent z daní zaplacených za kursové sázky, za kasina a další typy hazardu.

Poslanci ODS jsou ve Sněmovně odhodláni podpořit vládní podobu daňové reformy i nyní domluvený pozměňovací návrh týkající se hazardu, zdůraznil Stanjura.

Mezi stranami vládní koalice stále není shoda, například pokud jde o zrušení daňového osvobození stravenek. Nejmenší vládní strana VV trvá na jejich zachování.

VV chtějí také podporu pro ZTP

Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák řekl Právu, že kromě dohody na zdanění hazardu od ledna příštího roku se jednání koaličních poslanců zasekla na jiných bodech.

„Pro nás zůstává důležité zachování stravenek, zrušení superhrubé mzdy a stavíme se také proti zrušení daňové podpory zdravotně postižených,“ prohlásil.

VV chtějí také osvobodit od daně výnosy z cenných papírů pro drobné investory, které je vlastní jeden rok, nikoli pět let, jak to požaduje ministerstvo financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám