Hlavní obsah

Lékařské odbory varují, že odklon vlády od memoranda je nepřijatelný

Právo, Václav Pergl
Praha

Lékařský odborový klub (LOK), který byl strůjcem akce Děkujeme, odcházíme, v níž lékaři podávali výpovědi z nemocnic, ve čtvrtek vyhodnotil rok od zahájení této akce. S přidáním, k němuž došlo v březnu, je spokojen, ale zároveň oznámil: Neplnění memoranda, které zaručuje další přidání na platech, ze strany vlády, je pro nás nepřijatelné.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf LOK Martin Engel

Článek

„Pokud by vláda nesplnila, k čemu se zavázala, to je přidat lékařům a ostatním zdravotnickým pracovníkům v příštím roce deset procent, pak by to pro nás bylo nepřijatelné. Asi bychom znovu zvedli lékaře a ostatní zdravotníky s cílem donutit vládu ke splnění toho, k čemu se v memorandu zavázala,“ řekl Právu předseda LOK Martin Engel.

Odboráři budou jednat o tom s ministerstvem, protože už se ukázalo, že nemocnice by mohly od zdravotních pojišťoven dostat jen 95 procent prostředků na léčení ve srovnání s letošním rokem, a to by zvýšení platů výrazně ohrozilo.

Heger slíbil platy zvýšit

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už dříve prohlásil, že přidání na platech, a tudíž memorandum, jsou pro něj závazné, i když v důsledku vyššího DPH a zmíněného přidání, rezort potřebuje sehnat osm miliard korun.

Ministr je chce získat převážně s naplněním protikorupčních opatření, ale také i z vyšších poplatků za den strávený v nemocnici, který by měl v lednu stoupnout ze 60 na 100 korun. Tvrdí však, že většina peněz se musí získat z úsporných opatření uvnitř rezortu, protože stát už deklaroval, že nezvýší svůj příspěvek za státní pojištěnce, tedy důchodce, děti, nezaměstnané, kterých už je přes šest miliónů.

Odbory varují před vznikem jen dvou oborů

Odboráři včera také varovali před vznikem jen dvou oborů, tedy chirurgie a interny, kdy pod chirurgii by spadaly například i ortopedie či urologie, a pod internu zase další neinvazivní obory. To by podle nich zhoršilo péči o pacienty, protože – jak uvedla místopředsedkyně LOK Jana Vedralová – by na chirurgii mohl sloužit urolog a ne operatér, který zvládne třeba akutní operaci žaludky nebo kýly, a naopak na interně by mohl sloužit neurolog v okamžiku, kdy tam přivezou pacienta s akutním infarktem myokardu.

Podle odborářů taková vyhláška se připravuje, i když je otázka, jak by se v praxi realizovala. „Věříme, že pokud vyhláška bude, ředitelé nemocnic – i když se jim návrh prý líbí – budou soudní a vyhlášku by v zájmu pacienta do písmene nerealizovala,“ řekl místopředseda LOK chirurg Martin Voleman.

Kritizují reformu

LOK není spokojen ani s přípravou a postupem reformních zákonů. Podle odborářů jsou zákony chaotické, postavení pacienta nezlepší a není jasné, kdo bude určovat, co je standard a nadstandard péče.

Engel, který radí slovenským lékařům v prosazování jejich požadavků, upozornil, že na Slovensku se chystá privatizace všech státních zdravotnických zařízení, která má být hotova do konce roku.

„Je to velmi nebezpečné, protože v rámci visegradské čtyřky by se toto úsilí mohlo dostat i k nám. Pak by ministerstvo bylo naprosto zbytečné, protože by nemělo možnost ovlivňovat zdravotnictví, které by bylo v soukromých rukách. Před tím rozhodně varujeme,“ uzavřel Engel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám