Hlavní obsah

Klaus podepsal zmírnění náhubkového zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal ve středu novelu trestního řádu, která zlepšuje ochranu svědků a obětí trestných činů. Rovněž v sobě obsahuje zmírnění takzvaného náhubkového zákona. Informace z odposlechů budou moci být zveřejňovány ve veřejném zájmu. Ten bude posuzovat soud. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Novela zakazuje zveřejňovat informace z trestního řízení umožňující zjištění totožnosti nejen oběti trestného činu, ale i podezřelého a obviněného, zúčastněné osoby a svědků.

Zároveň změkčuje takzvaný náhubkový zákon a přiznává médiím právo ve veřejném zájmu zveřejnit informace z odposlechů u osob, které jsou z titulu své funkce veřejnými činiteli. Konečné slovo v posuzování převažujícího veřejného zájmu bude mít soud.

Dostavba Temelína má zelenou

Vedle toho prezident podepsal i novelu zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, která umožňuje vyvlastňování pozemků i pro energetické a vodní stavby.

Novela má usnadnit výstavbu zejména dalších bloků temelínské jaderné elektrárny, stavbu jezů na Labi či stavbu protipovodňových opatření.

Hlava státu signovala rovněž novelu energetického zákona a devizový zákon, který počítá se zrušením omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince.

Reklama

Výběr článků

Načítám