Hlavní obsah

Koaliční den D, Sněmovna dostane na stůl klíčové reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní koalici čekají od úterý zásadní okamžiky, které rozhodnou o prosazení jejího programu. Začne červnová schůze Sněmovny, na níž vláda předloží klíčové reformní zákony. Změny plánuje kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve zdravotnictví, v sociální oblasti, občanském právu či v boji proti korupci.

Foto: Petr Horník, Právo

Kabinet v Poslanecké sněmovně

Článek

Kabinet do Sněmovny předkládá předlohu, která vedle dalšího sjednocuje rodičovský příspěvek ve všech variantách na 220 000 korun či zavádí pouze dvojici dávek pro handicapované (na mobilitu a pomůcky).

Zdravotnická reforma umožní zavedení standardů zdravotní péče. Regulační poplatek by se podle předlohy měl nově platit za recept nikoliv za každou jeho položku, zároveň by si však měli lidé léky do 50 korun platit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake s šéfem poslanců za TOP 09 a Starosty Petrem Gazdíkem

Poslanci rovněž začnou řešit nový občanský zákoník, který mění téměř půl století starou normu. Čeká je rovněž projednání zákona o veřejných zakázkách, který by měl výrazně omezit možnosti korupce

Z ekonomické oblasti by vláda ráda prosadila změny DPH. Snížená sazba by příští rok měla vzrůst z 10 na 14 procent, od roku 2013 se následně obě sazby sjednotí na 17,5 procenta.

Kauza Promopro se vrátí

Napodruhé budou poslanci jednat o změnách v podpoře stavebního spoření. Státní podpora pro stávající i nově uzavřené smlouvy by měla klesnout na 2000 korun ročně. Úsporné opatření již poslanci schválili, avšak Ústavní soud je na základě stížnosti ČSSD zrušil.

V průběhu červnové schůze by se rovněž poslanci měli vrátit k přerušené mimořádné schůzi, jejímž jediným bodem je "grilování" ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) kvůli kauze Promopro. V souvislosti s vysvětlením možného plýtvání během českého předsednictví EU by měl být vyslechnut i ministr financí  Miroslav Kalousek (TOP 09).

Koalice si musí vyjasnit svou budoucnost

Před začátkem jednání dojde i na další jednání koalice. Vládní strany se musí vypořádat se spory, které minulý týden eskaloval exministr dopravy Vít Bárta (VV) prohlášením, že jeho strana požaduje ve vládě čtyři křesla, na něž má nárok na základě koaliční smlouvy. Ve hře se znovu objevil i odchod nejmenší vládní strany z koalice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura v úterý ráno ve vysílání České televize uvedl, že ODS souhlasí se čtyřmi křesly pro VV, zároveň zopakoval, že vlastní ministry občanští demokraté měnit nechtějí.

Schůzka vedení koalice by se měla uskutečnit bezprostředně před zahájením jednání Sněmovny poté, co se sejdou poslanecké kluby a vedení stran. Předchozí jednání žádný zásadnější zvrat nepřinesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám