Hlavní obsah

VV brzdí církevní restituce

Právo, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) počítá s tím, že vládní komise k církevním restitucím v pondělí dokončí návrh, který předá církevním zástupcům. K tomu ale zřejmě nedojde, protože zástupci Věcí veřejných stále s návrhem nejsou spokojeni.

Foto: Petr Horník , Právo

Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

Podle místopředsedkyně strany a Sněmovny Kateřiny Klasnové VV chtějí, aby podíl mezi naturálním a finančním narovnáním byl ještě větší ve prospěch vydávání fyzického majetku.

„Aby byl dopad na státní rozpočet co nejmenší, proto dnes nečekáme, že dojde k dohodě,“ řekla Právu Klasnová. Dodala, že dalším sporným bodem je, odkud ze státního rozpočtu by mělo být církevní vyrovnání vypláceno.

Véčkaři navrhovali, aby církevní restituce byla vyplácena ze zdanění hazardu. S tím ale nesouhlasí správce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09).

Besser bude hledat další nemovitosti

Besser k výhradám VV poznamenal, že jejich představitelé z málokterého jednání odcházejí spokojeni, přesto se ale pokusí vyjít jejich požadavkům vstříc. Právu sdělil, že bude hledat ještě další majetek, který by mohl být církvím vydán namísto finanční kompenzace.

Ministr kultury byl osobně s jednáním státní komise spokojen, záleží však ještě na stanovisku církví, zda budou jejich návrhy akceptovat, doplnil Besser.

Půl v penězích, půl v majetku

Před klíčovým jednáním vládní komise s představiteli církví, uvedl člen komise Marek Benda (ODS), že by církvím mohli nabídnout zhruba polovinu majetku fyzicky. Za druhou, kterou vrátit nelze, by církve získaly peníze. Jak vysoká by suma byla, nechtěl prozradit.

Benda pouze uvedl, že návrhy připravené minulými vládami počítaly s poměrem peněz k vydávanému majetku zhruba dvě ku jedné. „Nyní bychom se měli posunout k poměru jedna ku jedné, je to zhruba půl na půl," konstatoval. Pražský arcibiskup Dominik Duka potvrdil, že návrh by měl obsahovat vyšší poměr vraceného fyzického majetku, přesný podíl ale před schůzkou neznal. Duka předpokládá, že vyrovnání bude svázáno s ukončením financování církví státem. Bylo by to průhlednější a efektivnější, soudí.

O vyrovnání s církvemi usiloval již kabinet Mirka Topolánka (ODS). Podle jeho návrhu se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty. Zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Tento návrh ale neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám