Hlavní obsah

Žena podala trestní oznámení na zoo kvůli uhynulému slůněti

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Povzbuzující dopisy, telefonáty, e-maily i smuteční kondolence zaplavily v minulých dnech ředitelství ostravské zoologické zahrady po smrti prvního slůněte v historii českých zoologických zahrad. Ale nejenom to – mezi stovkami dopisů se najdou i takoví, kteří ze smrti mláděte obviňují pracovníky zoo. Jednapadesátiletá žena dokonce na zoologickou zahradu podala trestní oznámení.

Foto: Pavel Vlček, Právo

Třináctiletá Vishesh s prvním živě narozeným slůnětem v Česku. Vzadu starší a zkušenější sloní tetička Suseela.

Článek

Potvrdila to v pátek mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Trestní oznámení na policii přišlo podle ní dva dny před smrtí slůněte. „Mohu potvrdit, že jsme už 4. května přijali trestní oznámení. Nyní nás čekají výslechy zúčastněných osob a pak se rozhodne o dalším postupu,“ uvedla mluvčí policie.

Ředitel ostravské zoo Petr Čolas trestní oznámení zcela odmítl a potvrdil, že zoo se v posledních dnech potýká i s křivými obviněními a vyloženě zlostnými reakcemi.

„Nejčastěji jsou pracovníci ostravské zoo obviňování z toho, že jsou neschopní a že jsme záměrně nechali mládě umřít hladem. Každý, kdo sledoval zoufalou snahu ošetřovatelů i dalších pracovníků ostravské zoologické zahrady přikrmit mládě maximem mléčné náhražky, zejména v době, kdy matka měla sama problémy s kojením, ví, že je to úplný nesmysl,“ uvedl Čolas.

Lidé jsou ovlivněni idealizovanými dokumenty

„Ačkoli nás tyto reakce velmi mrzí, chápeme, že pro část laické veřejnosti ovlivněné výpravnými a často i idealizovanými dokumenty o životě zvířat, se celý případ může jevit jako těžko uchopitelný,“ dodal ředitel.

Podle něj v reakcích na smrt slůněte výrazně převažují chápající reakce veřejnosti. Kondolencí a povzbuzujících reakcí podle něj do zoo přichází nepřeberné množství. „Doslova stovky lidí vyjadřují svou účast a podporu a neznámí návštěvníci dokonce nechávají v pavilonu slonů květiny i drobné dárky pro ošetřovatele. Stejné povzbuzující reakce dostáváme od kolegů z jiných zoologických zahrad, kteří rovněž celou situaci sledovali a mnozí z nich nám byli průběžně nápomocni při konzultacích a radách,“ dodal ředitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloní sameček narozený v Ostravě uhynul

Téměř dvouměsíční sloní sameček, který se v ostravské zoologické zahradě narodil letos 11. března jako první živě narozené slůně v historii českých zoo,...

Výběr článků

Načítám