Hlavní obsah

Nečas: Zvýšení DPH zvedne ceny potravin méně než o čtyři procenta

Novinky, jim
Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) čelil ve čtvrtek interpelacím ze strany opozice a mimo jiné vysvětloval, že zvýšení dolní sazby DPH o čtyři procentní body nemusí rovnou vést ke stejnému zvýšení cen potravin. Podle něj se opatření ve zvýšení cen projeví maximálně jedním procentním bodem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem

Článek

Nečas tak reagoval na interpelaci poslance Miroslava Váni (ČSSD), který prohlásil, že vláda zvyšuje ceny potravin, bere matkám mateřskou a zvyšuje věk odchodu do důchodu a na závěr se zeptal, jestli je Nečas s prací své vlády spokojen.

„Žádná vláda nemá možnost určovat ceny potravin, ty určuje trh. Vám ale asi šlo o zvýšení dolní sazby DPH,“ opáčil šéf vlády. Zvýšení sazby z 10 procent na 14 však podle něj nemusí nutně vést i k obdobnému zvednutí cen potravin a odkázal při tom na příklad z roku 2007, kdy se snížená hladina sazby zvyšovala z pěti na devět procent.

„V žádném případě to nevedlo ke zvýšení cen o čtyři procenta, zvedly se o 0,6 procenta. Při zvýšení z deseti na 14 procent by neměl ten vliv být jiný a věřím, že ten vzrůst cen zůstane pod jedním procentním bodem,“ řekl Nečas ve Sněmovně.

"Litanie na důchodový věk už jsme tu měli"

Poté Váňu opravil v případě mateřské, protože vláda s výší podpory v mateřství nemanipuluje. „Pokud si tedy pan Váňa neplete mateřskou s porodným, ale to je dokonce součástí jiného systému,“ poznamenal Nečas.

Ke zvyšování věku do důchodu pak uvedl, že nejednou slyšel v parlamentu „litanie“ ze strany soc. dem., jak ošklivé je zvedání penzijní hranice a že ji pak opět sníží. „Sociální demokraté to nikdy neudělali, ve skutečnosti se tiše radují, že tento nepopulární krok nemusí dělat sami, protože ví, že je nutný,“ dodal Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám