Hlavní obsah

Drábek odvolal ředitelku ČSSZ Michálkovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odvolal z funkce ústřední ředitelku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Boženu Michálkovou. Česká televize v úterý uvedla, že úřad, který Michálková řídila, nedodržoval správní lhůty v délce 90 dnů. Někdy je překračoval až na dvojnásobek, což ke konci září pocítilo 2500 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Michálkovou od 1. listopadu nahradí současný ředitel ČSSZ v Českých Budějovicích Vilém Kahoun.

"Nejde to jinak vyhodnotit než jako manažerské pochybení, nedocenění závažnosti situace," řekl Drábek. Na nedodržování lhůt podle ČT nejvíc doplácejí lidé, kteří kvůli lékařskému posudku přišli o invalidní důchod. Zůstávají totiž bez peněz do doby, než správa rozhodne.

Od 1. ledna se změnil způsob odvolání proti nepříznivému rozhodnutí. Lidé už nepodávají žalobu rovnou k soudu, ale musí se nejprve obrátit na ČSSZ. Změna, která měla vyřizování problémů urychlit, se minula účinkem, Rada zdravotně postižených řeší v průměru pět stížností denně, uvedla ČT.

"Já bych chtěl, aby se ta situace razantně zlepšila v následujících týdnech, tím naprosto mezním datem je konec letošního roku," řekl Drábek. Ministr zároveň nařídil posílit odbory, které odvolání vyřizují.

Reklama

Výběr článků

Načítám