Hlavní obsah

Radnice čeká horečnaté vyjednávání o koalicích

• Aktualizováno

Následující týden bude hlavním tématem diskuzí na radnicích povolební vyjednávání o koalicích ve vedení měst v celé republice. V některých městech tato vyjednávání začala už záhy po komunálních volbách v závislosti na jejich výsledcích.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lídr ČSSD v Ostravě i kraji Petr Kajnar (vpravo) byl s volebními výsledky spokojený.

Článek

Ve velkých statutárních městech má nejlepší výsledky sociální demokracie, v metropoli zvítězila TOP 09 a ODS poprvé v historii utrpěla prohru. Vítězství i porážky však lídři stran interpretují různě [celá zpráva].

Praha

Vyjednávání v metropoli začnou na většině radnic zřejmě až na začátku týdne. Výsledky voleb naznačují, že na některých radnicích, kde dosud vládla ODS, by se mohly utvořit koalice bez ní.

Koaliční jednání zatím nebyla zahájena například v Praze 2. Podle Alexandry Udženije (ODS) spolu zástupci jednotlivých stran zatím mluvili spíše po formální stránce. Také dosavadní starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský (ODS), který kandiduje v boji o Senát, uvedl, že veškerá jednání budou až za týden.

Na Jižním Městě se chce dosud vládnoucí ODS sejít se zástupci všech stran, které se dostaly do zastupitelstva. Schůzky jsou podle dosavadního starosty Dalibora Mlejnského (ODS) naplánovány na začátek týdne. Hlavním tématem by mělo být, zda je zájem o případnou koaliční spolupráci. Občanští demokraté ale chtějí v Praze 11 opět sestavovat vládu nad radnicí, dodal Mlejnský.

Vítězná TOP 09 v neděli zahájila v Praze 1 vyjednávání o radniční koalici s Věcmi veřejnými a Stranou zelených. Sdělil to lídr TOP 09 Oldřich Lomecký. Společně by měly v osmnáctičlenném zastupitelstvu 20 mandátů. ODS, která dosud v Praze 1 společně s ČSSD vládla, by v případě úspěšného vyjednávání skončila v opozici. Další jednání jsou podle Lomeckého naplánovány na půli týdne.

Podobně v Praze 5, kde zvítězila TOP 09 a mohla by sestavit koalici s Věcmi veřejnými a Stranou zelených, se někteří zástupci stran už v neděli neformálně sešli.

V Praze 3 se podle výsledků jako nejpravděpodobnější jeví buď koalice vítězné TOP 09 a ODS, nebo TOP 09 a sdružení Žižkov (nejen) sobě. Zvolený zastupitel za Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut řekl, že chtějí s TOP 09 jednat. Pokud bude chtít podle něj TOP 09 na radnici něco změnit, s občanskými demokraty by se na vedení města dohodnout neměla.

Praha
TOP 0930,24 %
ODS23,10 %
ČSSD17,87 %
KSČM6,81 %
SZ ED5,90 %
Věci veřejné5,67 %

Karlovarský kraj

Těsná koaliční většina dvaceti mandátů z celkových třiceti osmi míst v zastupitelstvu Karlových Varů se rýsuje po prvním povolebním vyjednávání čtyř pravicových stran a hnutí, které uspěly ve volbách.

„Došlo ke shodě o možnosti vytvoření povolební koalice složené ze stran Alternativa (5 mandátů), TOP 09 (4), a hnutí O co jim jde?! (3),“ uvedl Petr Kulhánek, lídr Karlovarské občanské alternativy (KOA), která v Karlových varech volby vyhrála s osmi mandáty.

Kulhánek uvedl, že ještě budou vyjednávat s dalšími stranami kromě komunistů a dodal, že v pondělí to bude s ODS. S ČSSD chce KOA sice jednat, ale nepředpokládá vzájemnou spolupráci. O rozdělení funkcí ve vedení města chce nově se formující koalice jednat až v úterý.

Ve větších městech Karlovarského kraje, jako například v Chebu nebo v Sokolově vyhrála levice v čele s ČSSD. Na druhých místech skončili v obou bývalých okresních městech občanští demokraté. „Dohodli jsme se rámcově s ODS na dvojčlenné koalici s tím, že my budeme mít starostu a oni dva místostarosty,“ konstatoval lídr soc. dem. kandidátky Zdeněk Berka. Lídr chebské kandidátky soc. dem. Pavel Vanoušek řekl, že hodlají jednat se všemi stranami, počínaje ODS, která byla ve volbách druhá.

Karlovy Vary
Karlovarská občanská alternativa17,45 %
ČSSD14,99 %
ODS14,21 %
Sdružení Alternativa10,89 %
KSČM9,87 %
TOP 099,45 %
Hnutí O co jim jde?!7,35 %

Moravskoslezský kraj

Sociální demokraté v Ostravě zvítězili s 32,12 procenty a získali 21 mandátů z 55 možných. ODS má v zastupitelstvu nyní jen 12 křesel.

„Výsledek komunálních voleb nás potěšil, jsme nadšení,“ prohlásil lídr ČSSD a zároveň ostravský primátor Petr Kajnar, který si dokáže představit další čtyři roky společného vládnutí s ODS. „Budeme ale jednat také s dalšími stranami. V pondělí sestavíme tým vyjednavačů na setkání nově zvoleného poslaneckého klubu zastupitelů a městského výkonného výboru,“ upřesnil Kajnar a dodal, že rozhodně bude znovu žádat o post primátora.

„Je to prohra ODS,“ přiznal lídr strany Dalibor Madej s tím, že ve výsledku komunálních voleb se podle něj odráží protest lidí proti vládním škrtům.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na volebním štábu ODS bylo v sobotu smutno. Zklamání při sledování výsledků v televizi netajil ani europoslanec a bývalý ostravský primátor Evžen Tošenovský (vlevo), Lukáš Ženatý, Jaroslava Wenigerová a Dalibor Madej.

Na třetím místě skončilo nově založené Hnutí Ostravak, které získalo v zastupitelstvu 10 křesel. Překvapení neskrývala ani volební jednička Ostravaka Eva Schwarzová. „Výsledek předčil naše odhady,“ radovala se Schwarzová, „prostě voliči rozhodli, že chtějí mít v ostravském zastupitelstvu konstruktivní opozici. Nepočítáme totiž s tím, že by nás ČSSD oslovila, ať vytvoříme koalici. Pánové ze sociální demokracie a ODS budou chtít zcela jistě pokračovat v dosavadní spolupráci.“

V Opavě vyhrála SOS pro Opavu. „Čekali jsme ve volbách dobrý výsledek, ale vítězství a získání 17 mandátů ne. Jednání o koalici začnou co nejdříve. Budeme jednat například s ČSSD, ale nechci předjímat, jak vše dopadne. Co se týká ODS, tak myslím, že spolupráce je neprůchozí,“ uvedla Pavla Brady (SOS pro Opavu).

V Karviné zvítězila sociální demokracie. „Pro Karvinou je to historicky fenomenální výsledek, protože tady vždycky vítězili komunisté a sociální demokracie s tak obrovským rozdílem tady nikdy neuspěla. Jsem z výsledku stále překvapený, nečekal jsem tak drtivou výhru,“ řekl sociální demokrat Tomáš Hanzel. ČSSD vyhrála kupříkladu také ve Frýdku-Místku i v Havířově.

Ostrava
ČSSD32,12 %
ODS18,48 %
Ostravak15,97 %
KSČM12,73 %
TOP 096,51 %

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji budou zahájeny koaliční rozhovory až od pondělí. Lídři vítězných stran shodně potvrdili, že je třeba „výsledky rozdýchat a poradit se o strategii nejprve doma“. V krajských Pardubicích lídr vítězné ČSSD Jindřich Tauber Právu řekl: „Nebráníme se jednání s nikým, ale začneme se bavit nejprve nad naším volebním programu a hledat shody.“ Nabídky k jednání už v neděli odpoledne dostal, první konzultační schůzky si ČSSD domluvila na pondělí. V 39 členném zastupitelstvu má 11 mandátů, spolu se Sdružením pro Pardubice (9), by vytvořila těsnou většinu. Leč velmi křehkou, proto se hledá „třetí do mariáše“. Může to být ODS se 7 mandáty nebo sdružení Pardubáci s 5 mandáty, stačila by i TOP 09 s trojicí zastupitelů.

V žádném městě Pardubického kraje žádný politický subjekt nezískal takovou převahu, aby mohl vládnout sám. Nejlepších výsledků dosáhlo nezávislé sdružení Nestraníci spolu s TOP09 v České Třebové. Získalo skoro 38% hlasů a 11 mandátů z 27. Stačí jim jeden ze tří možných partnerů, nabízí se především ČSSD se 7 mandáty. Ale v kraji je zvykem vytvářet širší koalice s výraznou převahou. Podobně zřejmě bude postupovat ČSSD v Chrudimi, Oušťáci v Ústí nad Orlicí, nebo Sdružení pro město Svitavy ve Svitavách, ČSSD v Moravské Třebové. Široká koalice (bez KSČM) tu v posledních čtyřech letech většinou bez problémů fungovala.

Pardubice
ČSSD22,19 %
Sdružení pro Pardubice20,09 %
ODS15,60 %
Pardubáci10,36 %
KSČM9,9 %
TOP 09 a nezávislí7,36 %

Jihočeský kraj

Občanští demokraté získali po Sdružení nezávislých kandidátů na jihu Čech nejvíce mandátů a předstihly jak ČSSD, tak v malých obcích úspěšné lidovce, s největší pravděpodobností přijdou o většinu starostů v bývalých okresních městech i včetně krajské metropole Českých Budějovic. V Budějovicích, Strakonicích a Písku jim ubyla třetina voličů.V Jindřichově Hradci a Prachaticích polovina. V Budějovicích, Písku a Strakonicích nejsou ani druhou nejsilnější stranou po ČSSD, které dominovala v výjimkou Budějovic a Strakonic, kde skončila druhá.

V krajském městě přišla ODS o 15 mandátů a s osmi je až třetí za překvapivým vítězem hnutím Občané za Budějovice, které založili nespokojení bývalí členové ODS na čele v červnu odvolaným primátorem Jurajem Thomou. Ten na svou stranu už získal TOP 09, která má šest mandátů a nyní se snaží zapojit do koalice i deset zastupitelů z ČSSD. Ti se ale zatím tváří velmi zdrženlivě a vedou jednání i s ODS, která disponuje osmi křesly. Klíčem pro druhou variantu je zmíněná TOP 09. S komunisty, kteří získali šest mandátů zatím nikdo oficiálně nejedná, ale nelze v určitém případě vyloučit, by mohli být jazýčkem na vahách při tiché toleranci.

České Budějovice
Občané pro Budějovice26,27 %
ČSSD16,79 %
ODS14,89 %
KSČM11,39  %
TOP 0910,1 %

Jihomoravský kraj

Volební výsledek v Brně dal šanci na vznik hned několika koalicím. Brněnský lídr Roman Onderka jistě dobře ví, že by mohl skončit v opozici, pokud by se ostatní strany domluvily proti němu jako vítězi voleb, stejně jako to udělala ČSSD před čtyřmi lety, kdy po dohodě se zelenými, lidovci a stranou Brno 2006 senátora Jiřího Zlatušky vyšachovala vítěznou ODS.

V úvahu tak přichází koalice ODS, TOP 09 s lidovci, stejně jako ČSSD s lidovci a zelenými. Vyloučena není ale ani velká koalice ČSSD a ODS. Jak Onderka, tak i Kotzian totiž už dali najevo, že tuto možnost nelze odsouvat na vedlejší kolej.

ODS zřejmě přijde o vládu nad Znojmem, protože ji porazila ČSSD, která začala jednat s jinými partnery. Oznámil to lídr soc. dem. Zbyšek Kaššai. ODS bude o koalici jednat, pokud ji někdo osloví.

V Blansku zřejmě zůstane zachována dosavadní koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a zástupců uskupení Volba pro město. ODS, která si při volbách pohoršila, ale přijde o místo starosty a většinu v městské radě. Polepší si ČSSD, jež dosáhla historicky nejlepšího výsledku v blanenských komunálních volbách.

Vítěz voleb Pro region se sedmi mandáty v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu v Břeclavi míří do opozice. Oproti minulým volbám ztratil dvě křesla. Jeho koaliční partner pod hlavičkou sdružení Občanské fórum volby zcela projel. Ze šesti mandátů neobsadil ani jedno a ze zastupitelstva odchází. Pro region ihned zahájil koaliční jednání, ale v neděli ráno skončila patem. „Dlouho před volbami jsme deklarovali, že trváme na některých personálních i programových změnách. Pro region ale neustoupil a tak jednání skončila,“ řekl nastávající starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Brno
ČSSD31 %
ODS21,9 %
TOP 0913,9 %
KDU-ČSL8,7 %
KSČM7,5 %
Strana zelených6 %

Středočeský kraj

Nejvýraznějšího vítězství dosáhla mezi statutárními městy ODS v Mladé Boleslavi. Zatímco ve většině velkých měst tato strana ztrácela, tady naopak svou pozici posílila a získala skoro 40 procent hlasů. Vše tady směřuje znovu k pravicové koalici, jak Právu potvrdil dosavadní primátor Raduan Nwelati. „Jednání už jsme zahájili a jak jsme před volbami avizovali, chceme vytvořit co nejširší koalici s výjimkou spolupráce s ČSSD a KSČM. Ačkoli bychom vzhledem k volebnímu výsledku mohli nárokovat 8 mandátů z 11 v radě města, ponecháme si jich jen 6 jako to bylo dosud a dalších 5 míst v radě nabídneme TOP 09 a Volbě pro Mladou Boleslav.

Do opozice tak v Mladé Boleslavi nejspíš zamíří ČSSD a KSČM, jak tomu bylo dosud, ačkoli ČSSD skončila druhá a získala 23,5 % hlasů, což jí vyneslo 9 mandátů. „Jsme připraveni jít do opozice. To, že jsme dokázali posílit o dva hlasy považuji v tradičně pravicové baště ODS, jakou Mladá Boleslav je, za dobrý výsledek,“ uvedl lídr boleslavské ČSSD Robin Povšík

Propadákem skončily volby pro ODS v Kolíně. „Vypadá to, že poprvé bude radnice bez vedení ODS,“ hodnotil výsledek voleb dosud opoziční zastupitel a krajský radní Karel Molnár (ČSSD). Vítězem se stala Změna pro Kolín vedená dvaatřicetiletým učitelem německého jazyka Vítem Rakušanem. O tom, zda Změna pro Kolín bude právě s ČSSD spolupracovat se bude rozhodovat v jednáních v těchto dnech. „Naše hlasy by na koalici stačily, ale je otázka jaká bude vůle a podmínky,“ uvedl Molnár.

V Kladně opět vyhrála volby ODS, ale poprvé v historii je velmi blízko k vládnutí i ČSSD. OS totiž ztratila nadpoloviční většinu a musí sestavit koalici, která bude městu vládnout. O podporu si řekl voličům bývalý primátor Milan Volf se svou Volbou pro Kladno.

Mladá Boleslav
ODS40 %
ČSSD23,5 %
KSČM9,6 %
TOP 098,6 %
Volba pro Mladou Boleslav7,5 %

Plzeňský kraj

ODS v Plzni obhájila vítězství ve sněmovních volbách a o koalici začne vyjednávat v úterý. V pondělí bude ustaven vyjednávací tým. Lídr Martin Baxa nechtěl možné varianty zatím komentovat. Prioritou jsou pro ně kromě programové shody také způsob vedení volební kampaně. Narážel tak zřejmě na kampaň strany Občané.cz. V jejím čele je současný primátor Pavel Rödl zvolený před čtyřmi lety za ODS. Občané.cz, byť se jejich lídr na dosavadní politice Plzně podílel, vedli konfrontační a kritickou kampaň. Mimo jiné také obvinili ODS, že vyhrožuje některým jejich kandidátům.

ČSSD už svůj vyjednávací tým a podle jeho šéfa Martina Zrzaveckého už proběhly telefonní kontakty. Ani ODS, ani soc. dem. nevyloučily vzájemnou spolupráci. Šéf regionální ODS Jiří Pospíšil uvedl, že občanští demokraté by měli v Plzni požadovat křeslo primátora. "Vítězi voleb by měla automaticky patřit místo v čele města. Při těsném vítězství a shodě mandátů by se pak mělo toto rozložení zohlednit při složení rady města, případně komisí a výborů," doplnil.

Plzeň
ČSSD24,78 %
ODS23,81 %
TOP 0912,31 %
KSČM9,7 %
Občané.cz9,06 %
Pravá volba pro Plzeň5,04 %

Ústecký kraj

Strany v Ústí nad Labem začnou o budoucí koalici teprve jednat. ODS i ČSSD, dvě nejsilnější strany, předpokládají, že vyjednávání budou komplikovaná, v úvahu přichází i možnost, že soc. dem. do koalice vstoupit nemusí. Lídr vítězné ČSSD Josef Macík řekl, že kvůli řadě možností jak sestavit koalici, ještě strana nejmenovala žádný vyjednávací tým.

Podle něho sociální demokraté v současné době hlavně sondují terén a pokoušejí se u ostatních stran získat informace o jejich ochotě usednout k vyjednávacímu stolu. Očekává, že vyjednávací tým bude jmenován na začátku příštího týdne.

ODS si už svůj vyjednávací tým sestavila.

Ústí nad Labem
ČSSD23,37  %
ODS19,02  %
KSČM12,18 %
Strana zdraví, sportu, prosperity12,11 %
TOP 0911,61 %
Severočeši.cz5,97 %

Liberecký kraj

Velká města v Libereckém kraji čekají těžká vyjednávání, do zastupitelstev se totiž dostala velká řada nových uskupení. V minulosti bodovali nezávislí hlavně v menších městech a obcích, letos se ale dokázali prosadit i ve stotisícovém Liberci. "Lidé dali jasně najevo, že chtějí změnu," uvedl Jan Korytář, lídr vítězného uskupení Změna pro Liberec, které porazilo ODS. Ta přitom od roku 1994 volby v Liberci vždy vyhrávala. Teď možná skončí v opozici. Občanští demokraté přitom výrazně oslabili i v sousedním Jablonci a nejvíce asi v České Lípě, kde se jim nepodařilo obhájit 11 mandátů, nyní jich mají pět.

Naopak v Semilech dali lidé jasně najevo, že o žádné změny nestojí. Nezávislá Volba pro Semily v čele s dosavadním starostou Janem Farským zvítězila s drtivou převahou, své soupeře nechala daleko za sebou a v zastupitelstvu má většinu. "Přesto chceme ostatní strany přizvat ke spolupráci, je to o kontrole a také o jiném pohledu," řekl Farský. Podobný názor má i starosta příhraničního Hrádku nad Nisou Martin Půta. Jím vedené uskupení získalo dokonce dvě třetiny mandátů.

Také v obcích na Frýdlantsku, které byly v srpnu postiženy bleskovou povodní, dostalo většinou důvěru stávající vedení. Obecní volby v Chrastavě ovládli s více než 40 procenty Starostové pro Liberecký kraj, jejichž lídrem je současný starosta Michael Canov.

Liberec
Změna pro Liberec20,63 %
ODS17,74 %
ČSSD16,83 %
Liberec občanům13,41 %
Věci veřejné7,27 %
Unie pro sport a zdraví6,96 %
KSČM6,92 %

Zlínský kraj

Ve Zlíně se rýsuje první koaliční dohoda. Po desetiletém vládnutí velké koalice ODS a ČSSD a lidovců se první dvě zmíněné strany zřejmě dostanou do opozice. V té budou s KSČM. Koalice bude v Zlíně zřejmě složena z pěti stran a hnutí, vítězná TOP 09 a STAN se domlouvá s druhým v pořadí hnutím M.O.R.- Za Morální Očistu Radnice, VV, Zlínským hnutím nezávislých a překvapivě s dlouholetým partnerem velké koalice KDU-ČSL. Koaliční dohoda zřejmě bude podepsána hned začátkem příštího týdne.

Pro ODS, která ve Zlíně počítala s vítězstvím, je to velký úder, bude muset trávit čtyřleté období s komunisty v opozici. ODS navíc přišla o celé dvě třetiny voličů, když v roce 2006 získali 37 procent hlasů a nyní jen necelých třináct. ODS si přitížila značně tím. že se nevymezila proti ČSSD, se kterou byla od roku 2000 ve velké koalici. Pravicově smýšlející voliči tak v mnoha případech museli hledat jinou alternativu.

Změna, i když ne tak výrazná jako v krajském městě, čeká i na obyvatele Uherského Hradiště, kde stejně jako před čtyřmi lety zvítězila ODS. Starostou se tak zřejmě stane dosavadní místostarosta Květoslav Tichavský. Dosavadní starosta Libor Karásek již nekandidoval. Ve městě dosud vládla koalice ODS, KDU-ČSL a seskupení KRUH a SNK-ED. "Věřím, že koalici dohodneme s TOP 09 a KDU-ČSL," řekl Tichavský.

Občanští demokraté vyhráli také ve Vsetíně, kde dosud vítězili lidovci. Starostkou se tak zřejmě stane Iveta Táborská (ODS). Nevyloučila opakování široké koalice. "Budeme chtít jednat se všemi stranami, které dosáhly výrazného volebního výsledku. Bude to určitě KDU-ČSL, ČSSD a samozřejmě i menší strany," uvedla. Na radnici dosud vládla koalice sedmi stran, v opozici skončili pouze komunisté.

Zlín
TOP 09 - Starostové/Nezávislí23,26 %
M.O.R. za Morální Očistu Radnice15,69 %
ČSSD14,70 %
ODS12,97 %
KSČM7,29 %
KDU-ČSL7,08 %
Zlínské hnutí nezávislých6,92 %

Olomoucký kraj

Koalici v Olomouci vytvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Dohodli jsme se, že budeme směřovat k nalezení dohody o vytvoření koalice,“ řekl Právu v neděli pozdě večer olomoucký volební lídr ODS, dosavadní primátor Martin Novotný.

„Nezbývá nám, než to vzít na vědomí,“ uvedl k tomu Jiří Rozbořil, volební lídr ČSSD, která v Olomouci získala nejvíce hlasů. Nová koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném městském zastupitelstvu 23 mandátů, což znamená, že bude mít jen těsnou většinu jednoho hlasu. V opozici budou ČSSD (17) a KSČM (5).

V Přerově letos až třetí ODS jedná o možné středopravé koalici s TOP 09, lidovci a koalicí Společně pro Přerov, která by měla v městském zastupitelstvu těsnou většinu. Stranou by v takovém případě zůstali vítězní sociální demokraté, kteří by ztratili i post primátora. Podle volební jedničky ODS Jarmily Havlíčkové budou jednání pokračovat i v pondělí.

Například v Šumperku, kde před čtyřmi lety rovněž zvítězila ODS, letos uspěla Nezávislá volba dosavadního starosty Zdeňka Brože. Ten dnes řekl, že rozhodnutí o koalici bude až otázkou dalších dní. "Nechci v tuto chvíli dopředu uzavírat vůbec žádnou šanci a určitě budu mluvit se všemi," uvedl Brož.

Olomouc
ČSSD28,7 %
ODS24,2 %
TOP 0914,8 %
KSČM10,2 %
KDU-ČSL7,5 %

Vysočina

Občanští demokraté, vítěz minulých obecních voleb ve všech velkých městech na Vysočině, letos zopakovali svůj výsledek jen v Pelhřimově. V Jihlavě, Třebíči, Žďáru nad Sázavou i Havlíčkově Brodě nyní zvítězila ČSSD. V Jihlavě však sociální demokraté vyhráli před ODS jen o 1,68 procenta. Podle sociologa Daniela Hanzla z jihlavské Vysoké školy polytechnické je proto pravděpodobné, že přes vítězství ČSSD nakonec vznikne středopravá koalice s ODS v čele.

ODS by společně s TOP 09, KDU-ČSL a uskupením Krásná Jihlava mohla sestavit koalici s 19 mandáty a křehkou většinou jednoho hlasu v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. "Pak by zřejmě Jaroslav Vymazal (ODS) zůstal primátorem, a každá ze stran by dodala jednoho náměstka," řekl dnes Hanzl.

Nabízejí se i koalice ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a Krásné Jihlavy s 20 hlasy, či široká koalice za účasti všech úspěšných stran kromě KSČM. "Ať to dopadne jakkoli, další směřování města nebude od současného stavu příliš rozdílné, ekonomické priority zůstanou zachovány," domnívá se Hanzl. Žádná ze stran není podle něj dominantní, vždy bude muset brát ohledy na koaliční partnery.

Jihlava
ČSSD24,35 %
ODS22,67 %
KSČM15,25 %
TOP 0910,39 %
Krásná Jihlava NOJ-JA_Svobodní8,32 %
KDU-ČSL6,36 %

Královéhradecký kraj

V Hradci Králové vyjednávají o povolebních koalicích jak vítězní sociální demokraté, tak v pořadí druhá ODS. Socialisté chtějí vytvořit širokou koalici, ODS věří tomu, že se jí podaří dojednat středopravou koalici. Vítězná sociální demokracie podle Hany Orgoníkové (ČSSD) oslovila pro jednání o koalici TOP 09, Alternativu (Hradecký demokratický klub) a Změnu pro Hradec. Tato koalice by v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu měla 20 hlasů, sociální demokraté však chtějí jednat i s dalšími stranami. "Rozhodně by nebylo fér, aby byla ČSSD z nové koalice na hradecké radnici vynechána, jednání budou pokračovat," řekla Orgoníková, která tvrdí, že vznik středopravé koalice, kterou připravuje ODS, není ještě stoprocentní.

ODS už krátce po volbách jednala o spolupráci s Hradeckým demokratickým klubem, TOP 09, VPM a koalicí Doma v Hradci. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu by tato koalice měla 21 hlasů. "Domluvili jsme se, že v pondělí nás čeká další schůzka, na které chceme jednat o programových věcech," řekla Pavla Finfrlová (ODS).

Vyjednávání začala i v dalších městech kraje, například v Trutnově, kde vyhrála volba ODS, druhá skončila ČSSD a třetí byla VPM. "Pracujeme na vytvoření podobné koalice jako před čtyřmi lety, dohodu předpokládám během pondělí," řekl Adamec. Tehdy v koalici neměli zastoupení pouze sociální demokraté a komunisté.

Hradec Králové
ČSSD19,35 %
ODS15,81 %
Sdružení Alternativa12,51 %
KSČM11,65 %
TOP 0910,85 %
Volba pro město9,04 %
Změna pro Hradec7,66 %
Koalice SNK, ED a KDU-ČSL6,29 %

Reklama

Související témata:

Související články

VV otevřely šampaňské navzdory porážce

Ačkoli Věci veřejné (VV) zažily v komunálních a senátních volbách největší porážku ze všech politických stran, na veřejnosti mluví o úspěchu a o raketovém...

Výběr článků

Načítám