Hlavní obsah

Hašek: ODS chce odpálit mediální bombu proti vedení kraje

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek se v úterý bránil podezřením při výběrovém řízení, která zatím ještě nikdo nevznesl. Podle něj občanští demokraté připravují „mediální bombu“, která má poškodit celé krajské vedení. Případná podezření vyvracel a slíbil, že se jim bude bránit i soudní cestou.

Článek

„Pokud se bude někdo neustále otírat o kraj, hanobit jej a pomlouvat jeho instituce, tak budeme takový stav jednoznačně řešit soudní cestou,“ vzkázal bezprostředně po úterní tiskové konferenci především do tábora ODS jihomoravský hejtman.

Důvodem Haškova rozhořčení byly informace o „mediální bombě“, kterou už od pondělí avizuje jihomoravská ODS. Podle dostupných informací, které už prosákly i do budovy kraje a Hašek je potvrdil, chce ODS zřejmě naznačit možnost ovlivnění výběrového řízení pro centrálního dodavatele elektřiny institucím řízených Jihomoravským krajem (JMK).

Výběr totiž prováděla pro tento účel krajem zřízená organizace CEJIZA (Centrální jihomoravské zásobování), v níž je předsedou dozorčí rady Zdeněk Dufek, který zároveň předsedá finančnímu výboru zastupitelstva JMK. Dufek dříve pracoval ve společnosti EON, která konkurz vyhrála.

„Pokud se týká výběrového řízení na dodavatele elektřiny a plynu, faktem je, že krajská koalice, ve které byla zastoupena ODS, toto výběrové řízení označila za prioritu. Výběrovým řízením jsme dosáhli v příštích třech letech úspory nejméně 300 miliónů korun na nákupy pro krajské organizace. Konstrukce diskreditační kampaně se opírá o to, že inženýr Dufek pracoval ve skupině EON. To je pravda, ale v jiné společnosti, než EON Energie, která se účastnila a zvítězila ve výběrovém řízení,“ zdůraznil před novináři Hašek.

ODS v CEJIZA dozorovala, argumentuje Hašek

Podle něj se Dufek ve snaze předejít podezření ze střetu zájmů neúčastnil v žádné fázi ani hodnocení nabídek ani výběru nejvhodnějšího dodavatele, a o svém dřívějším pracovním vztahu s firmou EON informoval také společnost CEJIZA. Doplnil, že v dozorčí radě CEJIZA měli zastoupení do minulého čtvrtka všechny politické kluby v zastupitelstvu včetně ODS, KDU-ČSL i KSČM.

„Členy výběrové komise byli rovněž dva krajští zastupitelé, členové ODS pánové Juha a Fabík, kteří také podepsali závěrečný protokol o výběru nejvhodnější nabídky. Pokud si někdo myslí, že tohle by měla být nějaké mediální bomba, tak já si osobně myslím, že ta bomba už vybuchla, ale krajskému šéfu ODS panu Kadrnkovi v rukou,“ uvedl hejtman.

Jak Dufek doplnil, měl ve společnosti u jiné firmy skupiny EON na starosti dopravu a autopark. Podle doplnění ředitele CEJIZA Bořka Semráda bylo nejpodstatnější při výběru, že rozdíl mezi vítěznou nabídkou v konečné ceně a druhým uchazečem byl 15 procent a mezi prvním a třetím 20 procent. „Těchto patnáct procent tvoří v horizontu tří let zhruba 45 miliónů korun a to je myslím to nejdůležitější,“ doplnil Semrád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám