Hlavní obsah

Na poslední rozloučení s Paumerem by rád přijel i Josef Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pohřeb Milana Paumera možná přijede i jeho spolubojovník proti komunismu Josef Mašín. Poslední rozloučení se uskuteční 4. srpna v Poděbradech. Paumer zemřel ve čtvrtek ve věku 79 let. O Mašínově možné účasti informovala v úterý sestra Josefa a Ctirada Mašínových Zdena Mašínová, která se pohřbu zúčastní.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Josef Mašín, který žije ve Spojených státech, bude v té době v Evropě. Podle jeho sestry zatím není jisté, že na smutečním obřadu bude, jedná se o tom. "Možnost by tady i byla, jsou tady nějaké komplikace, uvidíme, jak to dopadne," řekla Mašínová, která na Paumera vzpomíná jako na přítele od dětství.

Josef Mašín však už dříve naznačil, že se posledního rozloučení nezúčastní. Uvedl, že ho mrzí, že na pohřbu svého kamaráda nebude moci být. Mašínové se na rozdíl od Paumera po pádu socialismu do vlasti nevrátili, zřejmě i kvůli nejednoznačnému přijetí jejich činů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Paumer

Rodina Paumerových podle Zdeny Mašínové rodině Mašínových pomáhala, když je nacisté v roce 1940 vystěhovali z Prahy a oni se dostali do Poděbrad. "Byla to hluboce věřící evangelická rodina, která pokládala za svou povinnost v situaci, v jaké jsme byli, nám hodně pomáhat," uvedla Mašínová. Paumerovo úmrtí je pro ni i velkou osobní ztrátou.

Na pohřeb se chystají i někteří politici, podle médií by se chtěli obřadu zúčastnit například premiér Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra a předsedové obou parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová (všichni ODS). Podle informací Práva na posledním rozloučení nebude třeba úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který má prý jiný program. Ozbrojený boj skupiny, který vedl ke smrti i několika civilistů, odsuzují komunisté.

Krvavá cesta na západ

Po boku bratrů Mašínů a dalších dvou mužů se Paumer v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na západ. Do Západního Berlína se dostal pouze on se Ctiradem a Josefem Mašínovými. Zbylí dva členové byli dopadeni a vydáni do Československa, kde byli popraveni.

Paumer se v roce 2001 vrátil do České republiky. V březnu 2008 mu tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) v Praze předal plaketu předsedy vlády. Plaketu o týden dříve na velvyslanectví ve Washingtonu osobně převzal také Josef Mašín, jeho bratr Ctirad se ze slavnostního aktu omluvil.

Udělení plakety členům kontroverzní Mašínovy skupiny, při jejichž akcích přišlo o život šest lidí, vyvolalo kritiku ČSSD i KSČM, členy skupiny vnímá rozporuplně i česká veřejnost. Ani mezi historiky není na odboj bratří Mašínových a jejich skupiny shodný názor.

Zemřeli dva policisté a pokladník

Někteří je považují za hrdiny protikomunistického odboje a jejich vyznamenání premiérem přivítali. Jiní pochybují o tom, zda jejich ozbrojené akce komunistickému režimu více škodily, nebo spíš nahrávaly jeho propagandě, a zda byly oprávněné, když nebyla válka.

Veřejnost a opoziční politikové nejvíce kritizují, že Mašínova skupina zabila při přepadu policejní stanice dva bezvýznamné policisty a také pokladníka. Paumer ale říkal, že neměli jinou možnost, než oba příslušníky tehdejší veřejné bezpečnosti "sprovodit ze světa". Pokladníka prý přepadli neozbrojení, a naopak on na ně vytáhl pistoli, kterou ho usmrtili. Dodal, že pokladník byl velitel milice v závodě, odkud pocházel. Komunisté by v té době nikomu jinému zbraň nesvěřili, zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám