Hlavní obsah

Sněmovna chce po vládě, aby zrušila miliardový tendr Lesů ČR

Novinky, Jiří Mach
Praha

Ve Sněmovně se v pátek rozhořela debata o miliardovém tendru státního podniku Lesy ČR, který antimonopolní úřad zastavil. Poslanci nakonec vyzvali vládu, aby pochybnou zakázku na 10 let na lesnické práce a prodej dřeva zrušila. Kritizovali zejména podmínky, které jsou údajně pro stát nevýhodné, mají být likvidační pro malé a střední podnikatele i pro krajinu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda zelených Ondřej Liška

Článek

„Velkou část prací v českých lesích dělají malé místní firmy a drobní podnikatelé. Tendr je vypsaný tak, že se do něj mohou přihlásit pouze mamutí dodavatelské firmy. Lesy České republiky tvoří 49 procent českých lesů, takže tato zakázka rozhodne o velké části trhu, a prakticky z ní vytlačí veškeré malé podniky,“ apeloval na poslance, aby výzvu podpořili, šéf zelených Ondřej Liška.

Zrušení tendru ale po vládě několikrát požadoval i například šéd lidovců Cyril Svoboda. Výzvu nakonec podpořily všechny strany napříč politickým spektrem vyjma nepřítomných poslanců TOP 09.

Podle Lišky se jedná o tunel na státní lesy a upozornil, že i dvě expertní skupiny ministerstva zemědělství varovaly před „likvidací mikropodniků na venkově a ztrátou pracovních míst“. „Druhá důležitá námitka je, že navržený způsob obchodu se dřevem je pro stát krvavě nevýhodný,“ uvedl dále Liška.

Vysvětlil, že prodej dřeva lze třemi možnými způsoby, přičemž Lesy ČR vybraly variantu (v tabulce druhou), která se ve střední Evropě neužívá.

Metody zpracování dřeva, jak je uvedl Ondřej Liška
1.Metoda „na pni“Prodej stromů stojících v lese. Dřevařská firma je pokácí, prodá a podělí se o zisk se státem.
2.Metoda „při pni“Podobná jako „na pni“. Stát stromy nechá pokácet a poražený strom prodá obchodníkovi.
3.Běžná metodaStát stromy nechá nejdříve pokácet, vyvézt z lesa, roztřídí je podle sortimentu a prodá je ve vlastní režii přímo konečným odběratelům.

Podle Lišky už v roce 2004 doporučoval Nejvyšší kontrolní úřad ministerstvu, aby prodával dřevo v duchu třetí metody, který je výhodnější. Ke stejnému závěru dospěl i audit společnosti AT Kearney. „Vypsané tendry dělají ovšem přesný opak,“ zdůraznil Liška s tím, že vybrané firmy mají podle zadání zajišťovat veškeré práce a prodávat vytěžené dřevo. Pravidla tendru také ignorovala doporučení rozložit zakázku na menší oblasti a do maximálně tříletých období. „Lesy České republiky budou prodávat dřevo přímo v lese, aniž znají jeho cenu. Dodavatelské firmy budou samy kácet, samy měřit a samy prodávat,“ stěžoval si Liška.

"Lesy by to poničilo"

Nelíbila se mu také obvyklá argumentace ministra zemědělství Jakuba Šebesty (nominován za ČSSD), který se podle Lišky hájí tím, že navržený model schválila nezávislá komise resortu. Liška ji sepsul, protože podle něj není nezávislá. Z osmi členů byli údajně čtyři z dodavatelských firem, další dva byli anonymní a nezávislým byl pouze jeden komisař.

Liška také upozornil, že zakázky by mohly podle současného nastavení vést k poškozování lesů. Jestliže bude mít totiž firma právo na veškeré práce a prodej dřeva v celém polesí na deset let, bude usilovat o co největší zisk, tvrdí poslanec. „Proto budou nahrávat rychle ziskovým praktikám, jako je holosečné kácení, před zdravějším hospodařením, které se státní lesy v posledních letech pokoušely více a více zavádět,“ řekl Liška.

Gandalovič: tendry naplánovali právníci ČSSD

Liškovy námitky podpořilo i několik poslanců ČSSD, vystoupil také exministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), podle nějž je celý pochybný tendr v režii sociálních demokratů.

„Podle mých informací pan předseda Paroubek podepsal dopis, který odmítá současně vyhlášené tendry. Proč svému ministrovi nedá příslušné aspoň politické zadání, které by mohlo nějakým způsobem vypsané tendry ovlivnit,“ ptal se poslanců místopředseda ODS.

„A co je na tom ještě nejzajímavější, že tendry jsou zpracovány a organizovány právní kanceláří Jansta - Kostka. Jedná se o obrovské pokrytectví sociální demokracie, která připravila se svým ministrem ve vládě jakousi podobu tendrů, která s kanceláří, která je podle alespoň médií, této straně velmi blízká, tyto tendry fakticky organizuje,“ řekl Gandalovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám