Hlavní obsah

Kocáb se osopil na ČT, proč vysílá staré komunistické zprávy

Novinky, Jaroslav Soukup, Jana Perglerová
Praha
Aktualizováno

Ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi vadí jeden z pravidelných pořadů České televize, konkrétně každodenní sestřihané zpravodajství někdejších Televizních novin nazvané Před 25 lety. Tuto "masáž komunistickými zprávami" přirovnal k vysílání nacistických filmových týdeníků 20 let po skončení války. ČT Kocábova slova odmítla komentovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

"Jsem zneklidněn každodenní masáží komunistickými zprávami z doby před 25 lety, které jsou vysílány jen tak, bez odborného uvedení do historického kontextu," uvedl Kocáb v tiskové zprávě. Vadí mu zejména to, že zprávy, vysílané již tři roky na programu ČT24 před 19. hodinou, nejsou uvedeny v historickém kontextu.

Upozornil mimo jiné na to, že zprávy vytvářeli profesionálové komunikace, respektive propagandy, která měla za úkol udržet tehdejší garnituru u moci.

"Nezdravý resentiment"

"Přestože nedostatky doby dopadaly tvrdě na běžný život občanů Československa, právě narůžovo lakované zpravodajství mělo vyvolat dojem, že se stát spravedlivě postará o všechny a že každý problém strana a vláda vyřeší,"  varuje Kocáb a upozorňuje, že tyto zprávy mohou v lidech vyvolávat "nezdravý resentiment a volání po silném a všeobstarávacím státu".

Kocábovi připadá stávající stav podobně nepatřičný, jako kdyby německá televize "20 let po konci II. světové války každodenně vysílala týdeníky z období Třetí říše, přinášející projevy Hitlera, Goebelse, Himmlera, Goringa nebo Heydricha".

"Naše německé sousedy ovšem nic takového nenapadlo," uzavřel Kocáb.

Kocáb "mediálně parazituje", brání se ČT

"Česká televize se k výrokům ministra Kocába nebude vyjadřovat, protože nehodlá přispívat k pokračujícímu parazitování některých politiků na mediální atraktivitě České televize před volbami do Poslanecké sněmovny," komentoval ministrovu aktivitu mluvčí ČT Ladislav Šticha.

"Ten pořad se vysílá tři roky, takže jsme rádi, že si toho pan ministr všiml," dodal mluvčí.

Nikam nekandiduji, brání se Kocáb

Kocáb prostřednictvím své mluvčí Lejly Abbasové na reakci České televize uvedl, že v nadcházejících volbách nikam nekandiduje ani není jakkoliv zapojen do kampaně, takže slova o předvolebním parazitování na mediální atraktivitě veřejnoprávního média nejsou namístě.

Zároveň dodal, že poté, co ČT začala loni na podzim v rámci výročí 20 let od listopadu vysílat zpravodajství z roku 1989 v rámci projektu "20 let svobody", očekával, že televize bude pokračovat v průřezovém vysílání zpravodajství z 90. let. Zároveň zopakoval své výhrady ohledně nedostatku informací, které zejména mladí lidé k době před 25 lety mají.

Anketa

Vadí vám vysílání starých komunistických zpráv na ČT?
Ano, pohoršuje mne to
5,1 %
Ne, přijde mi to zajímavé a poučné
91,3 %
Nevím, je mi to lhostejné
3,6 %
Celkem hlasovalo 25316 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám