Hlavní obsah

ČSSD nemá ve Sněmovně většinu pro snížení poplatků za recept

Právo, Jan Rovenský, Oldřich Danda
Praha

Dosáhnout snížení třicetikorunového poplatku za léky alespoň na deset Kč, jak o tom uvažuje předseda soc. dem. Jiří Paroubek, podle všeho nemá šanci projít. Postavila se totiž proti tomu KSČM, která žádá úplné zrušení poplatků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Paroubek v rozhovoru pro sobotní Právo přiznal, že na úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví nemá ve Sněmovně potřebnou většinu 101 hlasů, o to se chce zasadit až v případě vítězství ve volbách. V pátek Právu řekl, že by se alespoň mohl snížit poplatek na deset Kč za předpis.

„Do voleb se pokusíme dojít ke kompromisu na bázi lidoveckého programu. To je v podstatě likvidace poplatků za recepty. Chceme umazat další poplatky i za cenu toho, že přijmeme návrh KDU-ČSL. I na těch několik měsíců to má význam,“ dodal Paroubek.

Lidovci poplatky paušálně rušit nechtějí, v programu mají jen zrušení poplatku za recept a zároveň zpoplatnění léků na banální nemoci. Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda v pátek reagoval na Paroubkův impuls s tím, že o poplatku za recept jsou ochotni mluvit. „S ČSSD jsme o tom nejednali, ale prostor pro diskusi o poplatcích v lékárnách tady je,“ řekl Právu.

Proti jsou komunisté

O desetikoruně za recept však nechtějí slyšet komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip řekl, že KSČM usiluje jen o úplné zrušení poplatků a na diskusi, zda to má být třicet nebo deset korun, nechtějí přistoupit. „Nevím o tom, že by prodavač účtoval deset korun za to, že člověku vystaví paragon. To je úplně nesmyslná debata,“ prohlásil.

Soc. dem. nemůže ani počítat s podporou zelených, podle předsedy Ondřeje Lišky to je snaha ČSSD se zalíbit určitému typu voličů. „Snižování poplatků ze 30 na deset je skutečně už pouhou hrou na politiku. Změny musejí být systémové a musejí se opírat o mandát z příštích voleb,“ oznámil Liška.

Paroubkovu iniciativu vedoucí k hledání společného řešení přivítal šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. „Stávající situace pro nás provozovatele veřejných lékáren také není příjemná a přijatelná, protože ve veřejnosti vznikl mylný dojem, že těch 30 korun zůstává nám lékárníkům, ale to není vůbec pravda,“ napsal ČTK.

„Jsme kdykoli připraveni společně s Jiřím Paroubkem a dalšími politiky hledat a nalézt nejlepší řešení pro pacienty,“ uzavřel Hampel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám