Hlavní obsah

TOP 09 vyzývá k rychlé léčbě rozpočtu, svolává mimořádnou schůzi Sněmovny

Právo, ČTK, Jiří Vavroň

TOP 09 ústy svého zakladatele Miroslava Kalouska varovala, že bez rychlého schválení návrhů na snížení schodku státního rozpočtu hrozí Česku vážné ekonomické problémy. Kalousek proto ve čtvrtek vyzval ke svolání mimořádného zasedání Sněmovny. V opačném případě překročí rozpočtový deficit 200 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Národního výboru Mezinárodní obchodní komory Jaromír Drábek a Miroslav Kalousek (oba TOP 09)

Článek

"Vyzýváme vládu Jana Fischera, aby návrhy ministra financí Janoty předala jako jeden balík Sněmovně," uvedl Kalousek. Sněmovna by pak na mimořádné schůzi měla tyto návrhy co nejrychleji projednat a schválit.

Ministr financí Eduard Janota chce snížit schodek v příštím roce o více než 70 miliard korun. Navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně u benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun. Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.  

Pokud by plán na zrychlené řízení v Poslanecké sněmovně neprošel, hrozí podle předsedy Mezinárodní obchodní komory (ICC) v ČR a volebního lídra TOP 09 v Ústeckém kraji Jaromíra Drábka dokonce snížení ratingu České republiky ze strany mezinárodních finančních institucí.

"Snížení ratingu znamená těžší přístup k penězům pro každého podnikatele," dodal Kalousek.

Bude to až na další vládě

TOP 09 se s touto výzvou obrací na všechny strany. Zároveň navrhuje podmínku, že všechna opatření budou platná až do konce roku. Změnit je bude moci až v novém roce vláda vzešlá z připravovaných voleb, která bude mít plnohodnotný mandát.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu řekl, že státní rozpočet by se příští rok mohl díky úsporám a zvýšení některých příjmů pohybovat v rozmezí 170 až 180 miliard korun, což odpovídá pěti procentům HDP. 

Občanská demokratická strana navrhuje po letošních parlamentních volbách schválit státní rozpočet na rok 2010 s deficitem převyšujícím 200 miliard korun. Zároveň však chce během prvního poletí příštího roku připravit 18měsíční rozpočet na druhé pololetí 2010 a celý rok 2011. Tento rozpočet bude reagovat na aktuální stav ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám