Hlavní obsah

Kanada: V počtu žádostí o azyl předčí ČR jen Mexiko

Právo, Novinky, ČTK, jas, roš
Praha
Aktualizováno

Občané České republiky v prvním pololetí letošního roku podali v Kanadě druhý nejvyšší počet žádostí o azyl. Celkem hledá útočiště 1720 Čechů, více žádostí podali jen Mexičané, jichž se s žádostí přihlásilo na 5500. Informovalo o tom v úterý kanadské velvyslanectví v Praze. Kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl kanadská diplomacie uvažuje o opětovném zavedení víz.

Článek

"Nemáme žádný signál o tom, že by kanadská vláda dnes, včera (v pondělí) či v několika následujících dnech měla takto rozhodnout," řekl Kohout. Dodal, že je ostražitý a "lehce skeptický".

Podle Kohouta se česká strana snaží Kanaďanům vysvětlit, že důvodem žádostí o azyl nejsou poměry v ČR, ale štědrý sociální systém, který Kanada azylantům nabízí.

Kanada uvažuje o obnovení vízové povinnosti pro české občany v souvislosti s narůstajícím počtem Čechů, kteří v zemi javorového listu žádají o politický azyl.

Víru v to, že Kanada zavedení víz ještě zváží, vyslovil v pondělí i prezident Václav Klaus. "Já doufám, že se bude s Kanadou ještě vyjednávat. Odvetu, tu si nechme opravdu na poslední chvíli," řekl Klaus v narážce na návrhy některých politiků, aby ČR řešila celou záležitost skrze Evropskou unii a zvážila protiopatření. [celá zpráva]

Útočiště hledají především Romové

Do Kanady utíkají převážně čeští Romové, od letošního ledna do dubna jich tam přiletělo 1077. Za celý loňský rok jich bylo 861. Vízová povinnost platila od roku 1997 do roku 2007 kvůli tomu, že už v minulosti se Ottawa potýkala s vysokým počtem českých žadatelů o azyl.

Víza by "vážně a významně“ ovlivnila obchod s obratem 870 miliónů dolarů mezi oběma zeměmi a milióny dolarů zisku z turistiky pro Kanadu, řekl podle listu The Toronto Star český generální konzul ve městě Richard Krpač.

Ottawa nyní hledá brzdu pro svoji velmi štědrou imigrační politiku, která bývá často zneužívána. Ministr pro imigraci Jason Kenney na základě kanadského průzkumu v Česku prohlásil, že ústrky či pronásledování Romů není státní politikou.

Na ministra se soustředí kritika ochránců práv uprchlíků, podle nichž politizuje uprchlický systém, určený k pomoci zoufalým lidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám