Hlavní obsah

Pochod homosexuálů v Táboře extremisté nenarušili

Právo, ČTK, Petr Pokorný
Tábor

Průvod několika set účastníků festivalu Queer Pride, který má zviditelnit gay a lesbickou komunitu, v sobotu pokojně dorazil ke svému cíli ve Ctiborově mlýně v Táboře. Pochod za toleranci sexuálních menšin se vydal v pravé poledne centrem Tábora. Kvůli souběžné akci pravicových extremistů z Dělnické strany (DS) byla ve městě mimořádná bezpečnostní opatření.

Článek

V čele průvodu a na jeho konci jela policejní vozidla, po stranách šli policisté včetně členů policejního antikonfliktního týmu.

Mluvčí festivalu Queer Pride Petra Kubešová řekla, že v průvodu jde asi 350 lidí. Většinou přijeli z České republiky, ale jsou mezi nimi i hosté z Francie, Německa a balkánských zemí. Dobrou náladu zúčastněných nenarušil žádný konflikt, happening provázelo mimo jiné skandování "Kdo neskáče není gay“. Závěrem akce pak homosexuálové děkovali občanům města Tábora "za přijetí“.

Policisté odvedli muže s fašistickými symboly

Na křižovatkách poblíž centra města a trasy průvodu stály od rána policejní hlídky. Na Husově náměstí hlídkovali policisté na koních včetně členů antikonfliktního týmu.

Ti na náměstí zasahovali už dopoledne během projevu místopředsedy DS Jiřího Štěpánka k 30 shromážděným radikálům. Štěpánka při agitaci upozornil muž, že jeden z okolostojících stoupenců strany má na bundě nášivku propagující fašismus. Muže, který se představil jako režisér Filip Remunda, z nastalého srocení členové antikonfliktního týmu vyvedli. 

Radikálové se před polednem rozptýlili po městě, i tak zůstala policie ostražitá v obavách, že by se stoupenci DS pokusili průvod napadnout. Hlavním úkolem policistů bylo zamezit kontaktu obou skupin, uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Policie měla pro všechny případy v pohotovosti několik stovek mužů a vrtulník.  

Projevy pravicových radikálů sledovala také starostka města Hana Randová. Podle ní byla připravena i varianta, že shromáždění ukončí. Ale nestalo se tak. Podle starostky radnice nenašla zákonnou možnost, jak shromáždění extremistů zabránit.

Loni průvod extremisté rozehnali

Festival Queer Pride má být oslavou lidí s lesbickou, gay, bisexuální, transsexuální a intersexuální identitou. V průvodu kromě pěších účastníků jely také alegorické vozy, některé na alternativní pohon.

Festival navazuje na první velký průvod gayů v Česku, který loni 28. června prošel Brnem. Kvůli útokům odpůrců byla ale jeho trasa kratší a místo dvou hodin trval 20 minut. Policie zadržela 15 extremistů. Osoby, které na účastníky průvodu házely ještě před jeho začátkem výbušky a po jeho skončení slzné granáty, zatím nevypátrala. Slzný plyn zasáhl podle odhadu svědků několik desítek lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám