Hlavní obsah

Topolánek: chci sestavit vládu, ale nemusím v ní být

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v úterý prohlásil, že očekává, že ho prezident jako předsedu nejsilnější strany pověří k sestavení nové vlády, ale zároveň připustil, že by v ní nemusel figurovat. Představil také čtyři varianty dovládnutí současného kabinetu.

Článek

Topolánek řekl, že ODS v rámci ústavních zvyklostí předpokládá, že prezident pověří jejího předsedu sestavením nového kabinetu. "Tato podmínka ale automaticky neznamená, že musí stanout v jeho čele. Naopak, v zájmu dosažení široké politické shody jsme připraveni na to, že zde s podporou všech demokratických stran vznikne kabinet složený z nestraníků," dodal Topolánek.

K úternímu vyjádření Jiřího Paroubka, že se strany shodly na vládě odborníků, Topolánek zažertoval, že kabinet odborníků měla Česká republika do minulého týdne, než jí byla vyslovena nedůvěra.

Možné podoby konce nynější vlády zahrnují podle Topolánka variantu maximalistickou, která by předpokládala, že nynější kabinet povládne do předčasných voleb. Podle varianty optimální by byl u moci do konce českého předsednictví.

Další variantou je takzvaná realistická, podle níž by vláda byla u moci do voleb do Evropského parlamentu a konečně variantu minimalistickou, která by předpokládala, že  vláda zůstane v čele státu pouze do doby, než budou schváleny protikrizové zákony.

Varianty jsou pojmenovány s ohledem na vliv na ČR, ne podle toho, jak vyhovují ODS, zdůraznil premiér. Topolánek také zdůraznil, že občanští demokraté nemají pro další jednání žádné předbvěžné podmínky a jsou připraveni jednat o všech variantách. Odmítl pouze přímou či nepřímou podporu komunistů, která by podle jeho slov byla popřením polistopadového vývoje.

Premiér zopakoval, že ODS i nadále preferuje co nejrychlejší vypsání voleb, nicméně připustil, že jako realistická a akceptovatelná se jeví varianta, že by volby byly v polovině října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám