Hlavní obsah

VIDEO: První cizinci odletěli z Česka se státním příspěvkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

První skupina cizinců, kteří v důsledku ekonomické krize přišli v České republice o práci, ve čtvrtek pět minut před 14:00 odletěla z ruzyňského letiště do své vlasti. Jde o 16 lidí mongolské národnosti, kteří využili pomoc českého státu.

Článek

Z Prahy letí nejprve do německého Frankfurtu, kde mají přesednout na letadlo do Pekingu a odtud pak odcestují do hlavního města Mongolska Ulánbátaru.

"Největší zájem o pomoc českého státu je mezi Mongoly, mezi Vietnamci moc velký není," řekla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Za první tři dny projektu evidovalo ministerstvo vnitra přes 200 žádostí hlavně Mongolů.

Propuštění cizinci mohou od pondělí žádat v rámci projektu dobrovolných návratů o bezplatnou letenku do své vlasti a příspěvek do začátku 500 eur (asi 14 500 korun), který jim je vyplacen po odbavení na letišti. Stát chce touto akcí zabránit tomu, aby se nezaměstnaní cizinci dostali do ilegality, hrozil by pak prý nárůst kriminality a organizovaného zločinu.

První fáze bude trvat osm měsíců a bude ji moci využít 2000 cizinců. Podmínkou je, že žadatel musí prokázat nedostatek finančních prostředků. Vláda počítá s náklady ve výši 60,7 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám