Hlavní obsah

Kalousek: šrotovné a osvobození od daní nikdy nepodpořím

Právo, Jiří Vavroň

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v žádném případě nepodpoří návrhy na šrotovné či na roční daňové prázdniny osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). Řekl to ve čtvrtek v Právu. Úvahy o zrušení daní se objevily v médiích. Celý rozhovor s ministrem financí vyjde v pátečním Právu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

„Jako politik, občan, poslanec si neumím představit, že bych byl pro tyto návrhy. Nemohu podpořit jak šrotovné, tak odpuštění daní pro jednu skupinu daňových poplatníků,“ řekl ministr.

S návrhem na šrotovné, (příspěvek všem těm, kdo vymění staré auto za nové) přišli představitelé automobilového průmyslu. Návrh na daňové prázdniny pro živnostníky, který kopíruje návrh z Modré šance, přinesli politici ODS.

„Návrh na roční odpuštění daní OSVČ pokládám za mimořádně populistický a nepřijatelný protože porušuje princip rovného přístupu k daňovým poplatníkům,“ řekl šéf rezortu financí.

„V okamžiku, kdy jednu skupinu daňových poplatníků osvobodím od daní a současně říkám, že jim tím pomáhám, tak současně musím i říci, že všechny ostatní daňové poplatníky trestám,“ vysvětlil svůj postoj ministr.

„Malý podnikatel, který si založil s.r.o., živí poctivě pět zaměstnanců, bude platit daně, zatímco lobbista, který byl živ z provizí, bude jako OSVČ od daně osvobozen. To je příklad absurdních dopadů tohoto nápadu. Tím se samozřejmě nechci dotknout tisíců poctivých živnostníků, ale já prosazuji rovný spravedlivý přístup ke všem daňovým poplatníkům,“ dodal Kalousek.

Šrotovné je lobbing

K návrhu na šrotovné má ministr stejně vyhraněný postoj jako k daňovým prázdninám pro osoby samostatně výdělečně činné. „Nemohu to označit za nic jiného než za typický lobbing,“ řekl ministr.

Návrh je podle Kalouska postaven na stejné deformaci myšlení jako osvobození daní pouze na výdajové, nikoli příjmové stránce rozpočtu.

„Pokud bych na podobný návrh kývl, podpořím jedno odvětví, které si odkrojí z veřejných financí více, než na co má nárok. To zase znamená, že jednomu odvětví pomohu, ale ostatní odvětví potrestám. Je to diskriminační a nesystémové,“ konstatoval ministr.

„Je to typicky lobbistický návrh, který nemá navíc nic společného s krizí. Ten návrh tady automobilový průmysl prosazoval před třemi lety, tenkrát argumentoval čistotou životního prostředí. Když to automobilové lobby prosazovalo v rámci boje proti znečistění klimatu a teď znovu jako protikrizová opatření, nemohu vyloučit, že za pár let to budou prosazovat třeba v boji za celosvětový mír,“ upozornil Miroslav Kalousek.

Návrhům je třeba se postavit

Někteří politici ale dávají oběma návrhům poměrně velkou šanci, že projdou. Vždy když je politická scéna nervózní, což je případ současného období krize, existují podle ministra financí Miroslava Kalouska tři rizika pro další vývoj.

Ministr zkritizoval i návrhy opoziční ČSSD. „První riziko představují populistické návrhy soc. dem. typu půjčíme si peníze od našich dětí, abychom vám mohli teď přidat. Vy pak ty peníze či vyšší sociální dávky utratíte na domácím trhu, tím pomůžete české ekonomice. Nevadí, že to není pravda, protože domácí spotřeba je ze tří čtvrtin kryta importem, adresát dávky se na rozdíl od tvůrců těchto návrhů chová ekonomicky efektivně, jde koupit to, co je pro něj nejlevnější a nejvýhodnější,“ uvedl Kalousek. 

Snažit se to změnit a ochránit domácí trh by byla podle něj ještě větší hloupost, protože Česko je otevřená ekonomika orientovaná na export a je pro ni klíčové, aby nezačaly evropské, ale i další státy, uplatňovat ochranářská opatření. „To by nás skutečně zahubilo, domácí spotřeba nás neuživí,“ tvrdí ministr.

Politik, který taková opatření navrhuje, chce podle jeho slov pro svoji vlastní popularitu vytáhnout lidem peníze z kapes, aby jim je jako by daroval. Dopad na ekonomiku je ale negativní, zvyšuje se zadluženost. 

Druhé velké riziko dle Kalouska představuje vliv lobbistických skupin, které se pod heslem krize snaží z veřejného koláče pro své zájmové skupiny ukrojit více, než na co mají nárok. Dopad na ekonomiku je rovněž velmi negativní, zvýší se zadlužení a všichni musí ze svých kapes přispět pouze jedné skupině výrobců.

Třetí riziko představuje fakt, že pod pláštíkem řešení dopadů krize se snaží odvětví či firmy schovat vlastní manažerské chyby a odkládání restrukturalizace a požadují, aby všichni z kapes svých a svých dětí přispěli na odstranění jejich problémů. To je příklad současného dění okolo sklářských firem.

„Politici musí všem těmto rizikům čelit. Vzhledem k tomu, že konečná rozhodnutí jsou politická, řadu nápadů generují politici sami, jak to dopadne s návrhy na daňové prázdniny či šrotovné, je otázka. Já ale budu vždy proti,“ dodal závěrem Miroslav Kalousek.

Celý rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem čtěte v Právu v pátek 6. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám