Hlavní obsah

VIDEO: Historici ukázali důkazy Kunderova udání. Lžou, říká spisovatel

– PRAHA • Aktualizováno

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v pondělí zveřejnil dokumenty, z nichž vyplývá, že spisovatel Milan Kundera měl v době svých studií v roce 1950 udat Miroslava Dvořáčka, který v tehdejším Československu působil jako agent-chodec. Dvořáčkovi hrozil trest smrti, nakonec si ve vězení odseděl 14 let. O kauze informoval týdeník Respekt. Kundera v rozhovoru pro ČTK řekl, že nikoho neudal. Informace ÚSTR označil za lež.

Kundera popřel informaci, že v 50. letech udal policii člověkaVideo: ČTK

 
Článek

"Jsem úplně zaskočen něčím, co jsem nečekal, o čem jsem ještě včera nevěděl a co se nestalo. Toho člověka jsem vůbec neznal," řekl Kundera poté, co se dozvěděl z médií informace, které byly v ČR zveřejněny. To, co ústav spolu s médii učinil, označil za "atentát na autora".

Mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichel nechtěl Kunderovu reakci komentovat. "Jenom vám mohu říci, že je to materiál, který je originál z policie tehdejší doby a odkazují na něj i pamětníci ve svých výpovědích,“ řekl v pondělí na dotaz Práva. A zároveň dodal, že by si nedovolili vyjít na veřejnost s něčím, co není ověřené.

"Na druhou stranu je potřeba říci, že v celém případu je několik neznámých, které tam samozřejmě zůstanou, protože někteří lidé už zemřeli,“ poznamenal mluvčí.

Kundera prý upozornil na kufr, Dvořáček odseděl 14 let

Podle ÚSTR Kundera v roce 1950, tehdy student pražské FAMU, upozornil policii na to, že si u jeho spolužačky nechal nějaký muž kufr. Ukázalo se, že jde o Dvořáčkovo zavazadlo.

V září 1950 byl Dvořáček souzen za zběhnutí, vyzvědačství a velezradu. Prokurátor navrhoval trest smrti, verdikt nakonec určil 22 let těžkého žaláře, pokutu 10 tisíc korun, propadnutí veškerého majetku a ztrátu občanských práv na dobu 10 let.

Největší část trestu si Dvořáček odpykal v táborech Vojna a Bytíz u Příbrami. Propuštěn byl po 14 letech s podmínkou do roku 1970. Dva týdny po sovětské invazi v srpnu 1968 Dvořáček i s rodinou emigroval.

:. Záznam o výpovědi Milana Kundery.Zdroj: Ústav pro studium totalitních režimů

Dvořáček, který v současnosti žije ve Švédsku, informaci nechce komentovat. Řekla to jeho manželka s tím, že jeho zdravotní stav po prodělané mrtvici mu to prý neumožňuje. Milan Kundera podle ní jejího manžela nikdy nekontaktoval, aby se mu omluvil.

:. Miroslav Dvořáček po svém zatčeníZdroj: Ústav pro studium totalitních režimů

Dvořáček, který před únorem 1948 studoval v Hradci Králové Leteckou vojenskou akademii, uprchl necelý rok poté do západního Německa, kde vstoupil do služeb rozvědky. Do republiky se vrátil jako agent-chodec s úkolem získat pro spolupráci se Západem vysoce postaveného pracovníka československého chemického průmyslu.

V Praze ale náhodou potkal bývalou dívku svého přítele Ivu Militkou, k níž na kolej si uložil kufr. Když se pro něj později dostavil, čekala na něj už policie a zatkla ho.

:. Ivan Klíma k obvinění, že Milan Kundera udal policii Miroslava Dvořáčka. Zdroj:TV Prima

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám