Hlavní obsah

Vakcíny proti žloutence se musí dovézt, výrobce vyprodal všechny zásoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V Praze a středočeském kraji se od začátku školního roku šíří žloutenka typu A. V hlavním městě se od minulého týdne se zvýšil počet nakažených Lékárnám už chybí vakcína proti této nemoci. Dochází i praktickým lékařům. Ve středních Čechách začne do 14 dnů očkování prvňáků. Výrobce vakcín GlaxoSmithKline už vyprodal všechny skladové zásoby očkovacích látek proti žloutence v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Očkování dochází i praktickým lékařům. Ilustrační foto

Článek

Současný zájem o vakcíny proti žloutence prý až pětinásobně převyšuje poptávku ze srovnatelného období z minulých let. Další vakcíny budou na českém trhu k dispozici v polovině října, informovala Eva Šebestová z firmy GlaxoSmithCline  zmíněné společnosti.

Na nedostatek vakcín dnes reagoval i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který schválil mimořádný dovoz cizojazyčných šarží vakcín proti žloutence.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt odpoledne potvrdil, že vakcín může být někde nedostatek. Podle něj je však způsoben řetězovou reakcí lidí, kteří se o šíření žloutenky dozvídají z médií, vyloučil ale, že by šlo o epidemii.

Další vakcíny jsou již objednané a dostupné by měly být počátkem října, uvedl Cikrt, aniž by zmínil, že se musejí dovážet narychlo ze zahraničí.  

 Vakcíny nejsou

"Vakcíny proti žloutence nemáme a ani nejdou objednat," řekl vedoucí Lékárny u Masarykova nádraží Evžen Kosař. Podle něj tento stav platí asi týden. Očkovací látku prý nemají žádní distributoři. "Ta situace je pořád stejná vždycky, když vypukne nějaká epidemie," dodal lékárník.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka se dá současná situace přirovnat k výpadkům dodávek vakcín proti chřipce. Lékárníci byli dříve zvyklí objednávat mnohem větší množství vakcín, nyní ale mohou objednávat vakcíny přímo lékaři. Lékárny tedy plánují menší množství a pak, když chtějí látku doobjednat, tak už se na ně nedostane.

Dětská lékařka Hana Cabrnochová řekla, že nedostatek vakcín v lékárnách i v ordinacích je běžný v době zvýšeného výskytu nemoci. Nedostatek může podle ní trvat i několik týdnů, než firma doveze nové dodávky. Podle ní není důvod k panice, je ale nutné chvíli počkat.

Dochází i dražší kombinovaná vakcína

V lékárně Plus na pražském Proseku mají v nabídce kombinovanou vakcínu proti hepatitidě A a B, která vyjde dráž než očkování pouze proti "áčku", které stojí tisíc korun. Jedna dávka kombinované vakcíny přijde v prosecké lékárně na 1680 korun. Zapotřebí jsou tři dávky. Levnější vakcínu proti hepatitidě A už asi týden v prosecké lékárně nemají.

"Volala jsem ve čtvrtek do velkoskladů a říkali mi, že možná příští týden se něco doveze," řekla vedoucí lékárny Viera Daňová. Na malé lékárny ale možná vůbec nezbude. Ve skladu lékárnici řekli, že přednostně dodají vakcíny lékařům a velkým zařízením.

Vakcíny proti hepatitidě nemají ani v lékárně Pharmacentrum na Budějovické. "Oba typy vakcín jsou vyprodané," potvrdila Novinkám lékárnice s tím, že není jasné, kdy distributor dodá další.

Nedostatek vakcín hlásí i některé mimopražské lékárny. "Jejich nedostatek ale evidujeme již delší dobu, ne v souvislosti s epidemií," řekl předseda Okresního sdružení lékárníků Zlín Pavel Nesrsta. K dostání je prý pouze kombinovaná očkovací látka proti žloutence A i B pro děti.

Ve středních Čechách začne očkování do 14 dnů, Praha o něm neuvažuje

Středočeský kraj v souvislosti s šířením nemoci už rozhodl o očkování prvňáků. Mělo by začít do 14 dnů a vyjde na 5 a půl miliónu korun. Magistrát hlavního města ale o podpoře plošného očkování dětí zatím neuvažuje.

Kvůli epidemii zatím nemusela být ve středních Čechách žádná ze škol uzavřena. Pokud by se ale situace výrazně zhoršila, připadá to v úvahu, řekla v pátek Dagmar Nohýnková, náměstkyně hejtmana pro školství.

Ministerstvo zdravotnictví krotí obavy z epidemie 

Žloutence typu A se říká nemoc špinavých rukou. Nákaza hrozí například na veřejných záchodcích. Prevencí je dobrá hygiena a očkování. Jen v Praze se touto nemocí od začátku roku nakazilo 360, loni bylo přitom v celé ČR zaznamenáno 128 případů.

Počet nemocných je podle Cikrta sice vyšší než tomu bylo loni, ale čísla každoročně kolísají a jak mluvčí uvedl, bylo například v roce 1999 bylo žloutenkou nakaženo mnohem více lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám