Hlavní obsah

Poslanci se pohádali o šestém místopředsedovi, šance Jacques klesly

• Aktualizováno

Šance šéfky zelených poslanců Kateřiny Jacques, že bude místopředsedkyní Sněmovny, se vzdálila. Poslanci kvůli dlouhé tahanici nestihli ani rozhodnout, zda bude mít dolní komora šestého místopředsedu. Ve Sněmovně opět padala ostrá slova. Mezi opozicí a koalicí už zuří otevřená válka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) a předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques

Článek

O Jacques se hovoří jako o horké kandidátce na post místopředsedkynmě Sněmovny. Její současnou funkci by pak mohl převzít Přemysl Rabas. Jenže, ani ve vlastní straně nemá Jacques stoprocentní podporu. Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková post místopředsedy sněmovny pro zelené odmítají.

V úterý se podle Jakubkové dvakrát sešel mimořádné poslanecký klub zelených. Čtyři jeho poslanci přitom podpořili návrh, aby Sněmovna měla šestého místopředsedu. Jakubková a Zubová byly proti.

„Když jsme šli do Sněmovny, tak jsme říkali, že nám nejde o funkce, navíc si myslím, že nyní není vhodné posilovat takto ve vládě,“ řekla Novinkám Jakubková.

Zdůraznila, že stejně jako Zubová nemá o funkci ve vedení sněmovny zájem. Pokud by se místopředsedkyní za zelené stala Jacques, zvýšil by se počet žen ve vedení Sněmovny na rovnou polovinu. Dvě místopředsedkyně již má ODS - Lucii Talmanovou a Miroslavu Němcovou.

Jandák: Panuje tu hrůza

Vládní koalice se ve středu pokusila prosadit zvýšení počtu místopředsedů dolní komory z pěti na šest. Na hlasování ale nedošlo, poslanci se hádali až do konce jednacího dne, tedy do sedmé hodiny večer.

Opozice využila příležitosti a do vlády se s vervou pustila. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek předčítal rozhovor Bursíka pro tisk, ve kterém se po volbách v roce 2006 dušoval, že zelení post místopředsedy nechtějí. David Rath (ČSSD) pak obvinil ministra vnitra Ivana Langera (ODS), že mu mezi čtyřma očima řekl, že je „chodící vepřové“.

To ministr odmítl, stejně jako tvrzení, že Rathovi vyhrožoval zavřením do vězení. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pak dokonce Jacques tituloval ironicky „Žakesová“.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik pro změnu uvedl, že vládní koalice svým rozhodnutím změnit složení orgánů Sněmovny vyvolala válku s opozicí.

„Uvědomte si, jaká hrůza tu panuje. Šest poslanců a jaký je binec ve Sněmovně,“ rozčísl debatu poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Sobotka: Sněmovna na to nemá peníze

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v souvislosti s návrhem na šestého místopředsedu Sněmovny upozornil, že rozpočet dolní komory je značně napjatý.

„Každá koruna se hledá obtížně, rozpočet nepočítá s šestou funkcí,“ uvedl na tiskové konferenci s tím, že Sněmovna by musela požádat ministerstvo financí o další peníze. Neúspěšně proto navrhnul, aby bylo jednání o šestém místopředsedovi přerušeno do doby, než komise pro práci sněmovny poskytne kalkulaci, na kolik by to zatížilo rozpočet dolní komory.

Opoziční sociální demokraté proti možnému zvolení Jacques do vedení Sněmovny brojili už při zahájení schůze.

„Byli bychom asi jediná země, kde dva vysocí vládní funkcionáři mají své přítelkyně ve vysokých parlamentních funkcích. A to už snad není ani Balkán,“ řekl Novinkám David Rath. Pokud by nakonec poslanci schválili šestého místopředsedu, byl by to teprve první krok. Tím druhým by byla samotná volba do této funkce, která bývá tajná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám