Hlavní obsah

O zrušení poplatků u lékaře za děti už mluví i zelení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Širší vedení Strany zelených má výhrady proti tomu, že u lékaře platí poplatky i děti a senioři. Zelení se postavili také proti privatizaci fakultních nemocnic. Zdravotní experti strany i poslanecký klub zelených se podle nedělního usnesení republikové rady mají nyní vyhodnocením poplatků zabývat. Po dnešním jednání širšího vedení zelených to řekla mluvčí strany Eva Rolečková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Matěj Stropnický a za ním Martin Bursík na zasedání Republikové rady Strany zelených

Článek

"U toho, jakým způsobem má být provedena transformace univerzitních nemocnic na akciové společnosti, vidíme obrovská rizika, která nebyla dostatečně zohledněna," řekl po jednání místopředseda strany a ministr školství Ondřej Liška. Na toto téma prý chce příští týden znovu jednat s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS).

Výhrady k plánům ministerstva na převody univerzitních nemocnic na akciové společnosti mají i lidovci. KDU-ČSL chce také v koalici jednat o zrušení poplatků u novorozenců. Koalice původně plánovala, že systém poplatků vyhodnotí po půl roce fungování.

Debata o radaru

Strana zelených zřejmě uspořádá vnitrostranické referendum o výstavbě amerického protiraketového radaru v Česku. Bude se ale případně konat až po dubnovém summitu NATO v Bukurešti, který se má otázce protiraketové obrany věnovat. Republiková rada zelených schválila pravidla pro vypsání referenda a pověřila předsednictvo strany, aby formulovalo příslušné otázky.

Širší vedení zelených se ale dohodlo na tom, že s referendem počká na rozhodnutí NATO. "Summit se koná 2. až 4. dubna. V dvoutýdenním odstupu po tomto summitu bude vyhlášeno referendum," řekl místopředseda zelených Liška.

Odpůrci radaru ve Straně zelených, například místopředseda republikové rady Matěj Stropnický, se na jednání neúspěšně snažili prosadit, aby zelení provedli průzkum stranického mínění už nyní.

Podle Lišky ale republiková rada zvolila správný postup. "Je to rok a půl poté, co tohle téma diskutujeme, rok a půl po oficiální nabídce Spojených států. Budeme mít výstup z NATO a budeme vědět, jak se k tomu staví Evropská unie," řekl. Sám ale prý nedává velké šance tomu, že by výsledek summitu NATO mohl změnit skeptický postoj zelených k radaru.

Zubovou neprobírali

Případem poslankyně Olgy Zubové, která se nezúčastnila druhé volby prezidenta, se zelení nezabývali. "Dnes paní Zubová není přítomna. Dohodli jsme se na tom, že bez její přítomnosti nebudeme tento bod otevírat," řekla Drápalová.

Širší vedení nejmenší vládní strany se podle Drápalové nevěnovalo ani otázce návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do kabinetu.

Reklama

Související články

Čunek: termín mého návratu je v dohlednu

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek by se mohl do vlády vrátit v dohledných dnech. Řekl to v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Zdůraznil ovšem, že termín...

Výběr článků

Načítám