Hlavní obsah

V Českých Budějovicích naměřili 21 stupňů, padaly rekordy

Právo, Novinky, mib, ab, pok, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Historický teplotní rekord pro dnešní den naměřili v Českých Budějovicích, v neděli odpoledne tam bylo 21 stupňů Celsia. Padl tak rekord z roku 1990, to naměřili 17,9 stupně. Soustavně se rekordy v Českých Budějovicích sledují od roku 1886. Rekordy padaly i v dalších krajích.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

I v Praze vládlo v neděli skutečně jarní počasí.

Článek

„Teplota ve městě dosáhla krátce před patnáctou hodinou rovných 21 stupňů Celsia, což bylo o 3,1 stupně Celsia více než 24. února 1990,“ řekla Právu Miloslava Starostová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Velmi teplo bylo i na dalších místech Jihočeského kraje. Například v Byňově na Českobudějovicku teploměr ukázal stejně jako v Budějovicích 21 stupňů Celsia, jen o jednu desetinu méně naměřili meteorologové v Husinci. V Jindřichově Hradci teplota vystoupala na 19,5, ve Vyšším Brodě na 19,3 a v Temelíně na 19 stupňů Celsia.

Zatímco na jihu republiky většinou teploty šplhaly až k 20 stupňům, v severní části země dosahovaly teploty o něco nižších hodnot, odpoledne tam bylo okolo 15 až 17 stupňů.

Rekordy i v Moravskoslezském kraji

Teplotní rekordy pro 24. únor padly v neděli i na několika místech Moravskoslezského kraje. Například v Ostravě-Porubě meteorologové naměřili 15,4 st. Celsia, čímž byl pokořen dosavadní rekord pro tento den 14,3 st. C z roku 1990.

I ve středních polohách v Karlovarském kraji už vykvetly první jarní květiny.foto: Právo/František Kšajt

O čtyři desetiny stupně byl překonán dřívější teplotní rekord i v Opavě, kde se v neděli rtuť teploměru vyšplhala na 16 st. C. Na Lučině u Žermanické přehrady bylo naměřeno až 16,5 st. C, dřívější rekord z let 1990 a 1997 tam byl překonán o osm desetin stupně. Právu to řekl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě.

„Jde sice o rekordy pro daný den, ale z pohledu celého února byly v dřívějších letech naměřeny teploty ještě vyšší. Například na Lučině bylo 21. února 1990 až 19 st. C,“ dodal. "Takovéto teplé vlny občas přicházejí i v zimě. Je sice únor a čekali bychom chladnější počasí. Dnešní hodnoty ale nejsou výjimečné. To se stává," dodal s tím, že například v Ostravě-Porubě bylo v tento den nejchladněji v roce 1986. Tehdy tam naměřili minus 12,6 stupně Celsia.

V Praze rekord vyrovnán

V Praze byl v neděli rekord z roku 1990 vyrovnán. Ve 14:00 v Klementinu naměřili stejně jako před 18 roky 16,6 stupně Celsia. V Brně bylo dvě hodiny po poledni 14,8 stupně.

Chladněji dnes bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu na severu Čech. V Liberci a Ústí nad Labem - Kočkově naměřili 14 stupňů Celsia. Naopak teplo dnes bylo na horách. Na Churánově na Šumavě dnes naměřili 13,7, v Peci pod Sněžkou 10,7, na Klínovci 9,3 a na Lysé hoře 7,9 stupně Celsia.

Na Sokolovsku rozdíl dvaceti stupňů

Bezmála dvacetistupňový teplotní rozdíl zaznamenali během neděle v Šindelové na Sokolovsku. Ráno tam teploměr klesl na - 4,1 stupňů a odpoledne se rtuť vyšplhala na 15, 8 stupňů Celsia.

„Takový rozdíl tady nepamatujeme minimálně dvacet let,“ uvedl pro Právo Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové.

Teplo vydrží ještě pár dnů

Velmi teplé počasí vydrží ještě pár dnů. V noci na pondělí bude jasno, k ránu na severozápadě Čech až polojasno. Ojediněle se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty budou 7 až 3 stupně Celsia.

V pondělí bude také jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne se ale počasí podle předpovědi začne od západu kazit, bude oblačno, na severu a severozápadě Čech místy slabý déšť. Teploty se vyšplhají na 10 až 14 stupňů, na jihovýchodě může být až 16 stupňů.

V úterý má být polojasno, ráno budou nejnižší teploty kolem čtyř stupňů, odpolední se vyšplhají ke 14 stupňům.

Ve středu meteorologové předpovídají mírné ochlazení, bude polojasno až oblačno, místy se může objevit déšť. Nejnižší teploty budou ráno okolo šesti stupňů, nejvyšší odpolední kolem deseti stupňů.

Ve čtvrtek má být zase o trochu chladněji. Očekává se polojasno s ranními teplotami okolo nuly, nejvyšší odpolední mohou být okolo devíti stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám