Hlavní obsah

Za záměnu novorozenců padaly výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ

Za loňskou záměnu novorozenců v třebíčské nemocnici jsou zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků. Vedení nemocnice se proto rozhodlo udělit zdravotníkům tresty od zrušení pracovního poměru po napomenutí. Oznámil to v pátek ředitel třebíčské nemocnice Petr Mayer.

Článek

"Sestry neumí doložit některé kroky, které 9. prosince učinily. U jedné z nich však došlo k pozměňování dokumentace, u další ke změně údajů ve zdravotní dokumentaci. Nebyl to zřejmě úmysl, sestry nepovažovaly za nutné učinit některé náležitosti, které jim ukládá zákon," řekl Mayer.

Následně však přiznal, že sestry matkám zhruba tři hodiny po porodu přinesly už nevlastní děti. Když se na druhý den zjistilo, že u novorozených děvčat nesouhlasí původní hmotnosti, došlo k úmyslnému pozměnění údajů.

"Mezi zodpovědnými zdravotníky jsou i lékaři. Jejich pochybení spočívají rovněž v neúplném vedení zdravotní dokumentace, u vedoucích pracovníků se jedná o manažerská pochybení. Jedné z osob byl proto pracovní poměr zrušen, další dvě dostaly výpověď s převedením na jinou pracovní pozici, dalším byla udělena napomenutí," dodal Mayer s tím, že za záměnu jsou odpovědní zaměstnanci z porodnického a gynekologického oddělení.

Záměna novorozenců se udála v třebíčské nemocnici na sklonku loňského roku. Přišli na to rodiče z Jabloňova na Žďársku, Libor Broža a Jaroslava Trojanová. Podezření měl nejprve otec. Ten se nakonec rozhodl podstoupit testy DNA, které záměnu potvrdily. Druhou rodinou jsou mladí manželé Jan a Jaroslava Čermákovi z Přibyslavic na Třebíčsku.

Z Nikoly Veronika a naopak

Poté, co se zjistilo, kdo jsou biologičtí rodiče dívky, se obě rodiny sešly a dohodly se, že si dcery do Vánoc vymění. Dětem současně změní nejen příjmení, ale i křestní jména. Nikola, kterou dosud vychovávala rodina z Jabloňova, se tedy vrátí k biologickým rodičům jako Veronika, a naopak.

Manželské páry však předtím společně opakovaně stráví několik dní pod odborným vedením psycholožky.

Otec Libor Broža již avizoval, že bude po nemocnici požadovat odškodné deset miliónů korun. Za každý měsíc, co s Jaroslavou Trojanovou vychovávali cizí dítě, milión. Oslovení soudci a advokáti pochybují nad tím, že by rodina vysoudila na záměně dětí miliónové částky.

Náměstek pro zdravotnictví kraje Vysočina Pavel Hájek k případné finanční satisfakci rodinám v pátek podotkl, že to bude předmětem budoucích jednání s rodinami. Mezitím pokračuje vyšetřování krajského úřadu a policie.

Jak se vyvíjel případ záměny dětí
9. prosince 2006Jaroslavě a Liborovi z Jabloňova na Žďársku se narodila v třebíčské nemocnici dcera Nikolka. Ve stejný den se v porodnici narodilo pět dětí, čtyři holčičky, jeden chlapec.
10. prosince 2006personál rodičům oznamuje, že se při vážení stala chyba a Nikolka neváží 3,30 kilogramu, ale jen 2,65 kg.
březen 2007Libor podstupuje testy DNA, má podezření, že není otcem Nikolky. Oba rodiče jsou černovlasí, dítě blonďaté. Test si objednává přes internet. Výsledek podezření potvrzuje.
17. zářítesty podstupuje i matka. I její jsou negativní - je jasné, že nejsou rodiče Nikolky. Nemocnice se posléze snaží jednat s rodiči, aby případ nezveřejňovali.
2. říjnapřípadem se začínají zabývat třebíčští kriminalisté.
3. říjnarodina z Jabloňova veřejně oznamuje, že bude požadovat odškodnění 10 miliónů korun. Za každý měsíc bez svého dítěte milión.
4. říjnavychází najevo, že druhá rodina vychovávající "nesprávné" dítě žije v Přibyslavicích. I tato matka se jmenuje Jaroslava, což mohlo být příčinou chyby. Podařilo se domluvit první setkání rodičů zaměněných dětí. Na této schůzce se rodiče dohodli, že děti se k vlastním rodičů dostanou nejpozději do Vánoc.
6. říjnaJan Čermák, otec dívky z Přibyslavic, oznámil, že byl 9. prosince při porodu na porodním sále a vše si fotil. Snímky dokazují, že dítě nebylo označeno. Vedení porodnice má podezření na tři tamní zaměstnance.
7. říjnaOtcové zaměněných holčiček se domluvili, na společném trávení víkendů obou rodin.
8. říjnaVedení porodnice původně podezírá ze záměny dětí čtyři zaměstnance, lékaře a tři sestry. Během dne se počet podezřelých rozroste na dvacet osob. Samotné vedení třebíčské nemocnice a kraje Vysočina se rodinám dětí omluvilo.
9. říjnaMinistr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) prohlásil, že rodiny postižené záměnou dětí by měly dostat odškodné. Rodiny se sešly v penzionu ve Žďárských vrších, kde si pod vedením psycholožky připravovaly faktické předání dětí.
11. říjnaOkresní soud ve Žďáru nad Sázavou zamítl žalobu na popření otcovství Libora Broži. Podle soudu je Broža biologickým otcem dítěte, kterého vychovávají jiní manželé.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Porodnice zaměněné děti neoznačila

Rodiny zaměněných dětí mají důkaz o nedbalosti při označování novorozenců v třebíčské porodnici. Otec dívky z Přibyslavic byl loni 9. prosince přímo...

Výběr článků

Načítám