Hlavní obsah

Inspekce šetří možnost zmanipulování Čunkovy kauzy

Právo, jt
PRAHA

Inspekce ministra vnitra začala prověřovat, zda vyšetřování údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka nebylo ze strany policie zmanipulováno. Kontroverzní podnikatel Roman Vaškůj, který už čelí obvinění z pokusu o uplácení klíčové svědkyně v celé kauze Marcely Urbanové, totiž inspekci nově předal několik e-mailů, ve kterých se policie s touto svědkyní domlouvala na znění jejích výpovědí.

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra Petr Vorlíček Právu sdělil, že inspekce už zkoumá pravost této korespondence. "Inspekce oznámení přijala a začala se jím zabývat," uvedl Vorlíček s tím, že stížnost směřuje proti konkrétnímu policistovi, který má Čunkův případ na starosti.

Kromě policie se měla s Urbanovou na jejích výpovědích domlouvat i soudní znalkyně Dobrila Hrůzová, jak uvedl server Aktuálně.cz, který informoval o možném ovlivnění vyšetřování.

Urbanová nechtěla údajné maily komentovat, připustila však, že mohou být pravé. "Nechápu, jak se dostal k mé korespondenci," řekla serveru.

Vaškůj prý neví, kdo výpisy pořídil

O dopisech hovořil na středečním zasedání senátního bezpečnostního výboru i senátor Jaromír Štětina s ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Štětina Právu řekl, že mu Vaškůj poslal do jeho schránky dopis. "Existuje důvodné podezření ovlivňování hlavních svědků v případu kauzy Čunek, paní Urbanové, neboť hlavní policejní vyšetřovatel si e-mailem dopisoval s touto svědkyní. Přičemž je nepodivnější to, že údajně od neznámé osoby dostal výpisy těch mailů," uvedl Štětina.

Podle něj sám Vaškůj neví, kdo tyto výpisy pořídil. "Jestli to byli jiní policisté nebo jestli to byly tajné služby, nebo kdo to vynesl. V každém případě někdo měl zájem, aby tato korespondence byla uveřejněna a přes pana Vaškůje to takto udělal," dodal Štětina Právu.

Vaškůj už koncem března prohlašoval, že má důkazy o Čunkově nevině. "Všechny důkazy o nestandardním a zřejmě i protizákonném postupu policistů a o nepravdivosti tvrzení paní Marcely Urbanové jsem připraven jako svědek v kauze Jiřího Čunka předložit policii. Důkazy mne přesvědčují o tom, že skutek, ze kterého je obviněn pan Jiří Čunek a jak tento skutek popsala Marcela Urbanová a policie, nemohl být nikdy spáchán," řekl tehdy na tiskové konferenci Vaškůj.

Policie ho stíhá pro křivé obvinění, nadržování a podplácení Urbanové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám