Hlavní obsah

ČSSD Altnerovi 165 miliónů nezaplatila

Novinky, znk
PRAHA

Advokát Zdeněk Altner požadoval, aby mu ČSSD do pondělí zaplatila 165 miliónů korun pro to, aby začal jednat o mimosoudním vyrovnání. Sociální demokraté se ale nechali slyšet, že žádné peníze právníkovi na jeho švýcarské konto nepošlou. Složí ale počátkem příštího týdne 93 miliónů korun do soudní úschovny, aby strana prokázala, že je připravena zaplatit ihned, pokud by byla pravomocně odsouzena.

Článek

ČSSD v pondělí podala námitky proti návrhu advokáta Altnera na prohlášení konkurzu, ve kterých prokazuje, že není dán žádný důvod k prohlášení konkurzu. "ČSSD se ani v konkurzní situaci nenachází," uvedl v pondělí hlavní manažer strany Jiří Havlíček.

Podle Havlíčka strana nezaplatila všechny Altnerovi pohledávky ne proto, že nemůže, ale že nechce. "Jeho požadavky jsou neoprávněné a bezdůvodné," dodal.

"Altner celou kauzu naprosto skandálním způsobem medializuje," dodal předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Kauzu řeší obě strany přes média

Obě strany mezi sebou komunikují především přes sdělovací prostředky a pomocí tiskových konferencí, které pořádají několikrát za týden.

Právník ve středu dopoledne uvedl, že po ČSSD požaduje 165 miliónů korun pro započetí jednání o mimosoudním vyrovnání. Celkově chce po straně sumu přes 19 miliard korun. Část této sumy tvoří podíl na zisku z pronájmu Lidového domu, který prý byl součástí smlouvy. Právě Lidový dům Altner straně před lety vysoudil. Strana s požadavky nesouhlasí.

Soud zatím rozhodl o 18 miliónech

Podle smlouvy mezi ČSSD a Altnerem a podle zatím nepravomocného rozhodnutí soudu advokátovi náleží 18 miliónů korun, které s penále činí 176 miliónů. Altner se peníze snaží vymoci několik let. Vyzval dokonce ČSSD, aby smlouvu, kterou s ním má, zveřejnila. Strana se zatím nevyjádřila, zda tak učiní. Přiznává ale, že je pro ni nevýhodná.

"Altner požaduje po ČSSD řadu uměle vykonstruovaných pohledávek v několikamiliardové výši, které musí ČSSD zásadně odmítnout," uvedla ČSSD ve své tiskové zprávě.

ČSSD nechce založit novou stranu

Právník je rozhodnut podat na majetek strany návrh do konkurzu. Chce tak získat částku přes 19 miliard korun za honorář, úroky a sankce, která mu podle něj náleží za to, že soc. dem. vysoudil její pražské sídlo Lidový dům.

Strana je si jista tím, že "ČSSD se v konkurzní situaci nenachází. Nemá více věřitelů se splatnými závazky, není u ní dán stav předlužení ani platební neschopnosti". Upřesnila, že nepodložené jsou i spekulace o tom, že by se představitelé soc. dem. chystali založit novou stranu, nezatíženou dluhy té současné.

Soc. dem. tvrdí, že Altnerovi už vyplatila 16,8 miliónů korun a že si může vyzvednout dalších 33,6 miliónu korun, jež dosud byly uloženy v notářské úschově. Částka 33,6 miliónu korun byla uložena v notářské úschově podle Havlíčka proto, že Altner měl dva společníky, přičemž ČSSD si nebyla jistá, zda peníze může vyplatit pouze Altnerovi. Soud ale podle Havlíčka rozhodl, že jediným smluvním partnerem je Altner, který si tak může peníze kdykoliv vyzvednout.

Altner se ke všemu vyjádří ve středu dopoledne, opět bude mluvit s médii, nikoliv s ČSSD.

Reklama

Související články

ČSSD nabídla Altnerovi 126 miliónů korun

ČSSD nabídla advokátovi Zdeňku Altnerovi 126 miliónů korun, o vyřešení dluhu je ale ochotna s ním ještě jednat. Řekl to v pondělí předseda strany Jiří...

Výběr článků

Načítám