Hlavní obsah

Lidem se na vývoji po roce 1989 nejvíc líbí výběr zboží a svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si nejvíce váží toho, že v současnosti mají větší přístup ke kvalitnějším službám a zboží a mají více svobody a lepší životní perspektivu. Na druhé straně ale ve srovnání s obdobím před rokem 1989 pociťují menší sociální jistotu. Skoro polovina dotázaných si také myslí, že za komunismu byl ve společnosti větší pořádek a vládla lepší morálka. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Článek

Nabídku současného zboží a služeb oceňuje 88 procent respondentů. Nynější svobody a životní perspektivy si váží 67 a 63 procent.

Společenský pořádek za komunismu naopak vychvaluje 46 procent oslovených, podle 42 procent byla za minulého režimu na vyšší úrovni i morálka.

Kromě zboží, služeb, svobody a životní perspektivy si lidé pochvalují kvalitu a dostupnost vzdělání (51 procent), životní úroveň (50 procent), trávení volného času (48 procent), vliv na veřejné dění (47 procent), možnost uplatnit se v profesi (46 procent) a ocenění schopností (44 procent). "Vcelku vyrovnanou bilanci u obou režimů, jen s mírným příklonem k současnému, mají oblasti vymahatelnosti práva, rovnosti příležitostí a lékařské péče," uvedli autoři výzkumu.

Voliči KSČM si rozhodně cení jen nabídky zboží a služeb

Lidé hodnotili odlišně různé oblasti života podle jejich politické příslušnosti. Nejkritičtěji se k současnému režimu vyjádřili stoupenci KSČM, podle kterých je současná situace jednoznačně lepší jen co se týká nabídky zboží a služeb. Sociální jistoty v současnosti postrádají nejen komunističtí příznivci (86 procent), ale také sympatizanti ČSSD (65 procent), KDU-ČSL (53 procent), Strany zelených (42 procent) a ODS (39 procent).

Názory lidí se časem podle STEM moc nezměnily. "U některých položek lze nicméně vysledovat posun k lepšímu hodnocení současného režimu. Týká se to zejména životní úrovně a kvality a dostupnosti vzdělání, dále sociálních jistot, životních perspektiv pro děti a možnosti dovolat se práva u soudu," uvedla agentura.

Názor lidí na podmínky v různých oblastech života (v %)
oblastlepší nyníasi tak stejnélepší před rokem 1989
Nabídka zboží a služeb8875
Kvalita zboží a služeb69229
Pocit skutečné svobody67285
Životní perspektivy pro děti632116
Kvalita vzdělání a jeho dostupnost513415
Životní úroveň503119
Sociální jistoty172855
Pořádek ve společnosti154046
Úroveň morálky ve společnosti134542
Poctivost, neúplatnost106426
zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám