Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu, letiště zavřelo na celý den

ČESKÁ REPUBLIKA

Po celonočním vytrvalém sněžení se situace na českých dálnicích a silnicích během, středy ještě zhoršila. V Ostravě si kalamita vyžádala lidský život. Přes čtyři hodiny byla uzavřená dálnice D1 kvůli zablokovanému úseku u Jihlavy. Uzavřeno zůstalo pražské letiště v Ruzyni, které obnoví provoz nejdřív ve čtvrtek v pět hodin ráno.

Článek

Kalamita si v Ostravě ráno vyžádala první oběť. Při dopravní nehodě zemřel třicetiletý řidič osobního vozu, který se srazil s nákladním autem. Na kolizi se velkou měrou podílel právě sníh na silnici.

"Podle prvotních informací vjel kamión do protisměru, kde se srazil s osobním automobilem Opel. Jeho řidič z Ostravy na místě zemřel," řekl mluvčí severomoravské policie. Nehoda se stala po sedmé ráno v Rudné ulici ve směru na Havířov asi 300 metrů před křižovatkou s Vratimovskou ulicí.

Letiště Praha uzavřeno

Kvůli nepříznivému počasí bylo v noci uzavřeno pražské letiště Ruzyně. Informovala o tom mluvčí letiště Eva Krejčí. Letiště předpokládá, že začne odbavovat až ve čtvrtek ráno. Uzavřeno tak bude více než 24 hodin. [celá zpráva]

Sypače měly problémy dostat se na D1, policie uzavírala nájezdy

Údržba dálnice D1 vázla kvůli kolonám, ve kterých několikrát uvízly i sypače. Provázet je musela policie, která nakonec ráno dočasně uzavřela nájezdy na dálnici. Auta mohla vjet na D1 až  před desátou hodinou poté, co silničáři komunikaci prohrnuli.

Vážná situace byla na dálnici po celý den. Nejkritičtější byl úsek mezi 140. a 160. kilometrem. Policie večer dokonce uzavřela hraniční přechod se Slovenskem Břeclav-Brodské, aby omezila množství kamiónů směřujících na Prahu. Denně tímto přechodem projede asi 1000 kamiónů.

Na 140. kilometru ve směru na Prahu byla po celý den až 30 kilomterů dlouhá kolona. Auta kvůli nehodě stála i v opačném směru. Kolona se rozjela až večer.

Nehoda dvou kamiónů a osobního automobilu na 112. km dálnice D1 zastavila provoz na více než tři hodiny. Foto: ČTK/ Luboš Pavlíček

Sníh trápí řidiče 

Provoz na dálnicích a silnicích ztěžuje razantní nástup zimy už od úterý. [celá zpráva]

Velké problémy dělají přívaly sněhu řidičům v metropoli. Přes noc napadlo v Praze 15 centimetrů sněhu a celý den nadále sněží. Silničářům se daří udržet všechny hlavní tahy sjízdné, řidiči se však musí připravit na kluzké silnice, na kterých zůstávají zbytky sněhu.

Například cestující povrchovou hramadnou dopravou ale museli počítat s tím, že tramvaje se zpožďují a i u autobusů jsou jim jízdní řády v mnoha případech k ničemu. Jeden z autobů sjel v pražských Letňanech do příkopu.

Ve městě bylo nasazeno 134 sypačů. Doprava je na mnoha místech komplikovaná, policisté po celý den řešili řadu drobných nehod.

Na všech silnicích ve středních Čechách leží vrstva rozbředlého nebo čerstvě napadaného sněhu. Velké problémy mají hlavně kamióny a autobusy. Silničáři měli ráno v terénu všechny dostupné sypače s pluhy a traktory s radlicemi.

"Od rána pluhujeme, silnice jsou většinou průjezdné, ale větší vozy mají potíže při cestě do kopce. Mezi Kamennými Žehrovicemi a Kladnem se vyprošťuje autobus zapadlý do příkopu, policisté musí odklánět dopravu," řekl vedoucí kladenského provozu Správy a údržby silnic Zdeněk Malec.

Kvůli vytrvalému sněžení bylo uzavřeno letiště v Praze-Ruzyni. Foto: ČTK/Volfík René

Kamióny zablokovaly také silnici mezi Prahou a Karlovými Vary u Nového Strašecí na Rakovnicku. Minimálně dva autobusy museli vyprošťovat také na Benešovsku, kde v současné době pluhy stahují prosolený rozbředlý sníh. Kamióny, které nemohly vyjet do kopce, komplikovaly dopravu na silnicích nižších tříd na Kutnohorsku a Kolínsku.

Všechny silnice v Ústeckém kraji jsou i přes husté sněžení sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Na většině z nich leží rozbředlý sníh. V terénu je 80 posypových vozů. Horší je situace v západní části kraje, kde přes noc napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Řidiči museli počítat s tím, že jim cesta bude trvat alespoň dvojnásobnou dobu, než na jakou jsou zvyklí.

Silnice blokují uvízlé kamióny

Provoz na silnicích Jihočeského kraje komplikuje až deseticentimetrový noční příděl nového sněhu, břečka leží i na většině silnic v nížinách. Silně sněží především na Prachaticku, Českobudějovicku, Táborsku a Jindřichohradecku, kde se místy objevují i sněhové jazyky. 

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci na dnešek v Královéhradeckém kraji. Na většině území regionu stále sněží, všechny silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na dálnici D 11 a silnicích I. třídy v kraji leží převážně zbytky sněhu po pluhování či chemickém ošetření, na silnicích III. tříd zůstává místy několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu. Na Trutnovsku či Náchodsku fouká také nárazový vítr.

Na silnicích v celém Pardubickém kraji leží sníh, při opatrném řízení jsou sjízdné. V noci silničáři nasadili 86 autosypačů s radlicí a 75 traktorů s radlicí. Nejvíce nového sněhu je na Svitavsku a Chrudimsku. Silnice I/11 Jablonné - Červená Voda a I/43 Červená voda - Králíky - Dolní Lipka silničáři posypali, na vozovkách zůstávají asi dva centimetry sněhu. "Pro nákladní automobily jsou na silnici I/11 přes Suchý vrch doporučeny sněhové řetězy," uvedl inspektor provozů Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal.

Problémy i na Moravě

Husté sněžení komplikuje dopravu na mnoha místech ve Zlínském kraji. V nižších polohách připadlo během noci až 20 centimetrů sněhu, na horách je sněhová pokrývka vyšší. Silničáři mají v terénu veškerou techniku. Místy se objevuje i námraza nebo sněhové závěje.

Ve Zlíně do sebe narazily autobus a dva osobní vozy. Foto: ČTK/Zdeněk Němec

Komplikace jsou hlášeny například mezi obcemi Lukov a Kašava, kde se ráno stala nehoda dvou osobních aut. Dva lidé se při ní lehce zranili.

Na severu Moravy jsou cesty s opatrností sjízdné, sněžení ustává, řidiči by ale měli být maximálně opatrní. Na chemicky ošetřovaných silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu, na ostatních vozovkách je ujetá sněhová vrstva. V noci napadlo na území kraje deset až 15 centimetrů sněhu, ráno sněžení ustává, řekli dispečeři Správy silnic Moravskoslezského kraje.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice v Jihomoravském kraji, kde v noci napadlo místy více než deset centimetrů sněhu. Na většině komunikací leží vrstva uježděného, popřípadě po chemickém ošetření rozbředlého sněhu. Na vedlejších komunikacích Znojemska, Břeclavska a Hodonínska vznikají kvůli silnému větru sněhové jazyky. Policie a silničáři proto vyzývají řidiče k opatrnosti.

S rozbředlou sněhovou kaší či ujetou vrstvou sněhu musí dnes počítat motoristé v Olomouckém kraji. Na Přerovsku jsou kvůli sněhovým jazykům uzavřeny dvě silnice, sněhové jazyky se místy tvoří i na Olomoucku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám