Hlavní obsah

Romové přijdou demonstrovat proti Čunkovi na sjezd

– BRNO

Členové romských organizací budou v sobotu před zahájením sjezdu KDU-ČSL manifestovat proti kandidatuře na předsednické křeslo lidovců starosty Vsetína a senátora Jiřího Čunka. Romským aktivistům vadí říjnové rozhodnutí starosty Vsetína, který vystěhoval z města romské rodiny, které neplatily nájem. Obávají se, že by se to mohlo stát vzorem, jak řešit podobné situace do budoucna.

Článek

Sejdou se proto v sobotu 9. prosince v půl osmé ráno před Besedním domem na Komenského náměstí, kde se bude sjezd konat. Protestu se zúčastní kromě sdružení Romea také sdružení Athinganoi a Z vůle práva, které se na jeho organizaci rovněž podílejí.

Romea na Čunka už před časem podala spolu s vystěhovanými Romy a režisérem Břetislavem Rychlíkem trestní oznámení.

Neplatiči byli přestěhováni ze zchátralého pavlačového domu z centra do kontejnerových domů na okraji města. Část rodin pak radnice vystěhovala do Vidnavy, Vlčic a Staré Červené Vody na Jesenicku, kde jim přes realitní kancelář koupila rozpadající se domy. Ty budou Romové splácet 20 let.

Romské organizace uvedly, že lidé, které Čunek vystěhoval, byli nuceni podepsat kupní smlouvy na nové byty pod nátlakem. Dodaly také, že ne všichni vystěhovaní neplatili nájem.

Reklama

Související články

Vsetínští Romové se cítí podvedeni

Nejméně třem romským rodinám, přestěhovaným ze Vsetína na Jesenicko, hrozí, že namísto dvacetiletého splácení úvěru, poskytnutého vsetínskou radnicí na koupi...

Čunek: chci být v čele KDU-ČSL

Vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek v pondělí ohlásil, že s největší pravděpodobností bude 9. prosince v Brně kandidovat na šéfa KDU-ČSL. Stane se tak,...

Výběr článků

Načítám