Hlavní obsah

ČSSD chce vládnout s ODS a lidovci do roku 2010

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD v pondělí odpoledne předala ODS návrh hlavních bodů programu případného kabinetu pod názvem "Agenda 2010". Sociální demokraté chtějí v dalších dnech diskutovat se svými partnery ohledně podobě nové vlády. Šéf ČSSD Jiří Paroubek v neděli odmítl čtyřkoalici s volbami už na jaře 2008. Favorit na předsedu lidovců Jiří Čunek by ve shodě s Paroubkem šel do projektu duhové vlády minimálně na tři roky. Místopředseda ODS Ivan Langer by též souhlasil s koalicí do podzimu 2009, kdy skončí české předsednictví EU.

Článek

Agenda 2010 představuje program vlády, která by měla vydržet minimálně tři roky a obsahuje návrhy reforem v ekonomické a sociální oblasti. Dohoda o vládě, které by se kromě sociálních a občanských demokratů účastnili i lidovci, by mohla podle ČSSD být hotova do 15. prosince. 

"Já už to říkám čtrnáct dní, Paroubek teď," řekl Čunek Právu k plánu duhové vlády s dlouhým mandátem. Podmínkou však je, že kabinet přistoupí na reformní kroky. Ani v tom se s Paroubkem neliší.

Nečekaná podpora z vedení ODS

Významného spojence v této situaci oba získali v místopředsedovi ODS Ivanu Langrovi, který se nečekaně jasně vyslovil také pro rok 2009, pokud by vznikla vláda dostatečně reformní. To byl před dvěma týdny i plán předsedy ODS Mirka Topolánka, od kterého však nedávno ustoupil.

Pokud by do programu příštího kabinetu patřily stabilizace veřejných financí a zdravotnictví nebo reforma důchodového systému či policie, pak si Langer podle svých slov v ČTK dokáže "představit, že by mohla existovat vláda s delším mandátem než jenom dva roky".

Langer obhájil na kongresu místopředsednickou funkci největším počtem hlasů a jeho vliv ve vedení ODS se nejspíš zvýšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám