Hlavní obsah

Pavilón skla v Klatovech je už světovou jedničkou

Právo, Jan Švábek

Největší sbírkou luxusního skla Lötz na světě se může nově chlubit Pavilón skla v Klatovech, kterému už se podařilo předběhnout i německý Pasov.

Foto: Jan Švábek, Právo

Největším exponátem v klatovském Pavilónu skla je talíř.

Článek

„Sbírka se stále rozrůstá. Teď máme 820 kusů skla Lötz ve stálé expozici, jsme na hraně prostorových možností,“ řekla Právu kurátorka a znalkyně šumavského skla Jitka Lněničková. Když se v roce 2014 zrekonstruovaný pavilón z roku 1959 otvíral, sbírka čítala 600 exponátů. Konkurenční Pasov tehdy předbíhala pestrostí palety, nikoliv počtem kusů.

Dnes už je vše jinak. „Máme největší veřejně vystavenou sbírku lötzovského skla na světě,“ potvrzuje Lněničková. Kolekce patří majiteli z Rakouska, který ji městu poskytl k výstavním účelům. Ten sbírku výrobků z dnes už zaniklé sklárny, která vznikla v roce 1836 v Klášterském Mlýně a stále patří mezi světovou špičku, průběžně rozšiřuje.

Naposled byla výstava doplněna letos na jaře. „Zaměřili jsme se hlavně na skla z období po první světové válce. Získali jsme unikáty ve stylu art deco, přibylo nám secesní a uranové sklo i broušené a leptané dekory, které jsme tu vůbec neměli,“ upřesňuje Lněničková.

Mezi novými přírůstky je i zdobený talíř, který je největším předmětem v expozici. „Lötz taková skla skutečně vyráběl, patří to ke stylu 80. let 19. století, kdy lipované okraje byly hodně populární,“ vysvětluje Lněničková. Rakouský majitel navíc na konci června pořídil dalších 42 skel. Na ty si ale návštěvníci musí počkat. Kolekce se totiž rozšiřuje jen jednou za dva roky.

„Doplnění sbírky je hodně náročné. Nejobtížnější je sundání bezpečnostních skel. Nejtěžší má 180 kilo, musí ho držet pět chlapů,“ popisuje kurátorka s tím, že do pavilónu se vejde ještě pár desítek exponátů. Pak už vystavovatelé budou muset měnit kus za kus.

Tisíce návštěvníků

Kvůli Lötzovi dnes do druhého největšího města v kraji jezdí turisté z Austrálie, Ameriky nebo Francie. Loni prostory navštívilo téměř 10 tisíc lidí. Ty neláká jen sklo, ale i architektura. Zrekonstruovaný pavilón už totiž posbíral několik architektonických cen. Podle místostarosty Martina Kříže se pavilón rychle zařadil mezi nejnavštěvovanější místa ve městě.

„Pravidelně tam děláme různé workshopy a akce, které dopomáhají tomu, že je o Pavilónu skla slyšet. V doprovodných výstavách představujeme výrobky sklářských škol, nedávno jsme tam měli i skleněné šaty od návrhářky Blanky Matragi,“ uvedl Kříž.

Více návštěvníků mají katakomby, které loni navštívilo přes 46 000 lidí. Přes 40 000 turistů ročně přijde do místního informačního centra a více než 10 000 návštěvníků za rok zaznamenají Černá věž a barokní lékárna U Bílého jednorožce.

Reklama

Výběr článků

Načítám