Hlavní obsah

V Irsku se po půlstoletí znovuotevřela nejvyšší kruhová věž v zemi

Novinky, mšv

Skoro po 50 letech se v Irsku znovuotevřela nejvyšší kruhová věž v zemi. O’Connellova věž na jednom z dublinských hřbitovů byla v roce 1971 poničena výbuchem bomby a návštěvníkům se tak uzavřela. Nyní je 55 metrů vysoká a štíhlá budova opět přístupná a nabízí panoramatický výhled na irskou metropoli, informoval server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dublinu znovuotevřeli skoro po půl století nejvyšší kulatou věž IrskaVideo: AP

 
Článek

Věž postavená v roce 1855 na počest nacionalisty Daniela O’Connela dominuje hřbitovu Glasnevin na severním okraji Dublinu. Z jejího vrcholku je vidět nejen směrem do centra metropole, ale také na některá okolní města.

Původně měla věž točité schodiště z tepaného železa a dřeva, jenže bylo při výbuchu bomby silně poškozeno. „Bomba poničila vnitřek, vysklila okna a krypta byla plná suti. Samotná věž ovšem výbuch ustála,“ řekl předseda John Green z Glasnevinského fondu, který hřbitov spravuje. „Věž byla mimo provoz, neměli jsme prostředky, abychom ji znovuotevřeli,“ dodal.

Vyklízení sutě z věže začalo v 90. letech, mramorová krypta se otevřela v roce 2009. Samotná věž si ale na návštěvníky musela počkat ještě dalších devět let. Teprve před dvěma lety bylo ve věži obnoveno schodiště s 222 schody podle původních plánů. „Bylo to náročnější, než jsme původně mysleli,“ přiznává Green. „Věž se v horní části zužuje, takže každý úsek musel být přeměřen individuálně,“ dodal s tím, že v 19. století také neplatila tak přísná bezpečnostní pravidla jako nyní.

Věž, která se oficiálně znovuotevřela v pátek, nyní obsahuje také novou expozici, která vypráví příběh Daniela O’Connella. Během hodiny ji může navštívit až 40 lidí a výstup na její vrchol vyžaduje podle fondu určitou fyzickou zdatnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám