Hlavní obsah

Stejně tak smrtící, jako krásná. Mexická jeskyně fascinuje obřími krystaly

Novinky, mšv

Běžný smrtelník se do ní nepodívá. Přesto mexická jeskyně Naica plná rekordně obřích krystalů fascinuje už na fotografiích. Objevena byla vlastně zcela náhodou před 18 lety dvěma horníky a její nález ihned vzbudil velký rozruch. Pozoruhodná hříčka přírody ale okouzluje laiky i odborníky dodnes, i přesto, že je stejně tak nebezpečná, jako krásná.

Foto: Profimedia.cz

Komora s krystaly byla objevena v roce 2000.

Článek

Jeskyně krystalů, jak se jí říká, je jako z jiného světa. Obří stříbrné krystaly se všemožně křižují a mnohé z nich dosahují délky až 11 metrů a protínají strop jeskyně. Fascinující jsou kromě své velikostí také neuvěřitelnou průzračností, díky čemuž se na jejich ostrých hranách dobře láme světlo.

Foto: Profimedia.cz

Některé krystaly dosahují délky přes 10 metrů.

Neuvěřitelnou jeskyni, která dodnes drží díky ohromným krystalům sádrovce rekord, objevili v roce 2000 dva horníci, kteří pracovali v přilehlém dolu Naica. V něm se těžilo už desítky let. Objev to byl samozřejmě senzační a všichni si ihned uvědomili jeho hodnotu. Komora proto byla zapečetěna a opatřena vraty.

Běžný smrtelník proto naživo nádheru nespatří. V jeskyni panují teploty kolem 60 stupňů Celsia a také stoprocentní vlhkost. K delšímu pobytu a průzkumu jsou proto zapotřebí speciální obleky. Dovnitř jsou vpuštěni především vědci, kteří se sem vypravují za účelem studování krystalů. I tak ale extrémní podmínky znemožňují rozsáhlejší průzkum, proto se ani neví, jak je celá jeskyně velká. „Když vejdete dolů, nepřežijete déle než 10 minut. Ten žár je extrémní,“ popsal podmínky pro Daily Mail geolog Garcia Ruiz.

Foto: Profimedia.cz

Krystaly sádrovce v jeskyni jsou největší i nejčistší, které kdy byly objeveny.

Před několika lety se také odborníci snažili přimět mexickou vládu, aby usilovala o zapsání jeskyně na seznam UNESCO. Podle geologů je jeskyně skutečným unikátem a měla by se zachovat i pro další generace. Šance, že se na Zemi nachází druhé takové místo, je prý navíc velmi nízká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám