Hlavní obsah

V Brazílii začal karneval. Oproti tomu známějšímu se ale koná v bahně

Novinky, mšv

Brazílie aktuálně žije karnevalem. Kromě toho známého, barevného a nablýskaného se ale v zemi koná i jeden mnohem špinavější. Dějištěm akce nazvané Bloco da Lama ve městečku Paraty je totiž pláž, kde se stovky lidí pomazávají od hlavy až k patě bahnem. Ačkoli se nejedná o nikterak starou tradici, určitou historii akce má, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bahenní festival se slaví v době, kdy Brazílie žije světoznámým karnevalemVideo: AP

 
Článek

Název akce by se dal přeložit doslova jako bahenní pouliční party. Jedná se o nedílnou součást koloniálního městečka a její původ by se dal vysledovat do doby před 30 lety. Tamní rybáři se bahnem údajně pomazávali z důvodu, že se jim pak u pobřeží vyhýbali komáři. Obyvatelé to pojali po svém a bujaré oslavy nezapomněli doprovodit i pitím alkoholu a pokřikem „uga, uga“.

O nezvyklou událost se postupně začali zajímat i turisté, ačkoli tradice se drží především mezi místními. Ač v posledních letech dorazilo na akci přes 3000 zahraničních návštěvníků, tradiční karneval je stále větším i známějším lákadlem. Paraty leží od Ria, které je jakýmsi epicentrem karnevalu, 200 kilometrů na sever.

Blátivý festival by ale rozhodně neměl být jediným důvodem, proč do Paraty případně zamířit. Návštěvníky by měla nadchnout především zdejší koloniální architektura, i průvodce Lonely Planet o městečku píše, že se jedná o jedno z nejpřitažlivějších míst v Brazílii. Plusem je absence automobilové dopravy, průjezd vozidel starými uličkami je totiž zakázán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rio de Janeiru odstartoval každoroční karneval, navštívit ho má až šest miliónů lidíVideo: Reuters

Klasický brazilský karneval odstartoval v sobotu v Rio de Janeiru. Jedná se údajně o největší oslavy na světě a pořadatelé během doby konání očekávají na šest miliónů lidí v ulicích. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám