Hlavní obsah

Tak trochu jiný advent v srdci Střední Ameriky

Novinky, Taťána Marenčíková

Plánujete-li cestu do Střední Ameriky, nenechte si ujít pestrou Nikaraguu. Je levnější a pohostinnější než komerční Kostarika na jihu a bezpečnější než Honduras na severu. Ideální dobou k návštěvě je období adventu. Předvánoční čas je totiž v „Nice” opravdu speciální. Vykašlat se na západní stres a užít si ohňostroj vjemů ve víru barevných tradic může být doslova balzámem na duši. Dárky se tu navíc rozdávají už 7. prosince. Turisty nevyjímaje. Stačí znát kouzelná slůvka.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Magická noc v nikaragujském městě León začíná každý rok za soumraku 7. prosince.

Článek

Nejkrásnějšími městy Nikaraguy jsou bezesporu Granada a León. Granada byla v roce 1524 založena mořeplavcem Franciscem Córdobou a pojmenována po jeho španělském rodišti. Město, považované za nejstarší metropoli ve Střední Americe, si svůj koloniální vzhled zachovalo dodnes a pestrobarevné domky, desítky zachovalých kostelů a solidní turistické zázemí z něj právem činí nejnavštěvovanější místo v zemi.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Granada za svítání

Pokud chcete skutečně nasát atmosféru, bydlete u místních - velká část tradičních koloniálních domů dnes funguje jako ubytování pro turisty. Ty načančanější sice obvykle vlastní Kanaďané nebo Američané, ale pro cestovatele je to výhoda. Domluvíte se, získáte cenné rady a nejspíš i nové přátele. Nejen nikaragujští rodáci, ale i usedlíci jsou totiž velmi vstřícní a pohostinní. Úsměv, pozdrav a upřímný zájem jsou zde samozřejmostí. A to vše platí v období svátků dvojnásob.

Foto: Taťána Marenčíková

Barevná výzdoba je zcela zásadní.

Vždy pestré město v prosinci ještě více rozzáří barevné praporky, vánoční světla těch nejdivočejších odstínů a stánky s pochutinami všeho druhu. Nejčastěji narazíte na čerstvé ovoce, šťávy a oblíbené smažené banány - tzv. tortones. Nechybí ale ani na ulici grilované masové pokrmy nebo sladkosti. Na vánoční ozdoby si na trzích v centru města nepotrpí tak jako u nás. Prioritou číslo jedna je jídlo. Vánoční řetězy, umělé stromky a jiné estéty děsící kýčovité dekorace najdete spíš ve stáncích v okrajových čtvrtích města, kam příliš mnoho turistů nezavítá.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Zábavná pyrotechnika jde v období svátků na dračku.

Pokud toužíte po fotografiích liduprázdné Granady, vyrazte do ulic těsně před svítáním, ale zachytit typický mumraj aut, kočárů tažených koňmi, volů s nákladem a pouličních prodejců má také své kouzlo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Oslavy na La Purísima v Granadě

Svátky jsou v zemi slaveny bujaře a Vánoce hrají jednoznačně prim. Třeba vánoční stromky Nikaragujci milují natolik, že je často zdobí již v září. A někteří si je v obývacích pokojích nechávají celoročně.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Předvánoční atmosféra u katedrály v Granadě. Donedávna se místní vánoční strom zdobil čerstvým ovocem.

Jednou z vizuálně nejatraktivnějších oslav je pak La Purísima – svátek neposkvrněného početí panny Marie. Ten lze, co se pyrotechnického aspektu týče, vzdáleně přirovnat k našemu silvestru. Celá událost je ale nesrovnatelně hlubší a pozitivnější. Mše, ohňostroje, veselice a dělbuchy ovládnou ulice na devět dnů v kuse. Na hluk citliví jedinci asi při první petardě odpálené za zády zažijí menší šok, ale po nějaké době si na 18 hodin denně trvající randál a jiskry zvyknete a po návratu domů vás naopak překvapí nepřirozené ticho.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Evropané během adventu zdobí jehličnany, Nikaragujci kostely zdobí vonnými listnatými větvemi.

Vyvrcholením zmíněných oslav je La Griteria, která se koná od soumraku 7. prosince. A nejlepším místem, kde ji zažít, je bývalé hlavní město León, jehož znakem jsou kamenní lvi. Architektura je zde na první pohled totožná s Granadou, při bližším zkoumání jsou však ulice města ošuntělejší, přeplněnější, ale kupodivu ještě působivější.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Leónské graffiti

León totiž nezdobí pouze vily se zurčícími fontánkami a četné kostely, ale též nevšední pouliční umění. Rozhodně se nejedná o graffiti, s jakým se obvykle setkáváme v Česku. Leónský street art nepochybně vykazuje značnou míru dovednosti, ale zasáhne především hloubkou témat. S překvapivou barevností znázorňuje zejména krvavou, často navíc mrazivě nedávnou historii země, a politiku.

Přenáramná veselice

Nikaragujci jsou silně věřící a největším kostelem nejen města, ale pravděpodobně celé Střední Ameriky, je leónská Katedrála Nanebevzetí blahoslavené Panny Marie. A zde je také centrum již zmíněných oslav La Griteria.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nikaragujské kostely jsou nejen o svátcích plné.

Obyvatelé i kostely v šest hodin večer otevírají své dveře (často ale nechávají zamčené venkovní ochranné mříže, jak je ve středoamerických zemích zvykem) a obdarovávají příchozí. Všemi možnými sladkostmi počínaje a trvanlivými potravinami, oblečením, nápoji a psacími potřebami zdaleka ne konče. I zde se projevuje empatičnost místních obyvatel. Děti obvykle dostávají pochutiny a tužky nebo bloky, dospělí rýži a starší lidé vitaminové nápoje a další produkty na přilepšenou. Turisté zase něco, co si mohou odvézt na památku, třeba nikaragujskou kšiltovku.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Obdarovávání během La Griteria

„Koledníci“ chodí od domu k domu se slovy „¿Quien causa tanta alegria?" (volně přeloženo: Kdo působí tolik radosti?) Hostitel ve dveřích předá dárek a odpoví: „¡La Concepcion de Maria!” (Početí Marie). La Purísima tak Čechům může trochu připomínat zdejší mikulášskou nadílku. Nikaragujský svátek je ale stále primárně náboženskou oslavou a aktem sdílnosti.

Nezaleží na tom, zda jste malí, nebo velcí, tlustí, nebo tencí, místní, či cizinci. Na nikoho nečeká čert ani uhlí. Početí Marie slaví bez rozdílu celá země a všichni se ten večer rádi podělí o to, co mají. A že toho často není mnoho. Mladíci z okolních i vzdálených vesnic se každoročně v tento den sjíždějí do Leónu už v odpoledních hodinách a nad jedním pivem, víc si jich nemohou dovolit, čekají, až padne tma. Celou noc pak obcházejí město, aby alespoň trochu přilepšili svým rodinám.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Katedrála Nanebevzetí blahoslavené Panny Marie se symbolem oslav v Leónu

Už tak emotivní atmosféru večera dokresluje sborový zpěv koledníků. Dokonce i restaurace a supermarkety často nabízejí speciální slevy. Na celý sortiment. Ne proto, že konkrétní potravina je nekvalitní nebo brzy podlehne skáze, jak tomu bývá v tuzemských obchodech a restauracích. "¡La Concepcion de Maria!" je totiž třeba oslavit pořádně a se všemi.

V Leónu je navíc v rámci těchto svátků možné spatřit tanec La Gigantona. Obří panenky oděné v pestrobarevných šatech se statnými nosiči ukrytými v bohatých sukních za zvuku hudby poskakují po natřískaném hlavním náměstí. Vyfotit se s nimi je něco jako vlastenecká povinnost.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tanec La Gigantona je nevšením zážitkem.

Prodavači nejrůznějších pochutin, upomínkových předmětů a květin se proplétají jásajícími lidmi, ze zářících kostelů znějí chorály a děti se baví odpalováním nekonečných zásob petard. Dokonce i strážce místního rychlého občerstvení hlídající vchod s brokovnicí vypadá z toho všeho trochu naměkko. A nad hlavami velkých tancujících panenek a celého tisícihlavého davu vybuchují nekonečné kaskády pestrých vodopádů. Nikaragua je prostě svá. Barevná, intenzivní a nezapomenutelná.

Rady na cestu

Letenky z Prahy do Managuy vyjdou s několika přestupy na více než třicet tisíc korun, podobně z většiny evropských metropolí. Výhodnější je letět do Kostariky např. s Air France a přejet hranice po zemi, nebo následně přeletět např. s panamskými Copa Airlines.

Časový posun je sedm hodin nazpět v zimním období, osm v letním.

Měna: nikaragujská córdoba (NIO), 10 córdob je asi 8 korun. Na většině míst můžete platit americkými dolary, nebo je lze legálně směnit na ulici.

Žádná speciální očkování nejsou nutná, lze doporučit očkování proti žloutence, popř. břišnímu tyfu.

Taxi jsou v zemi cenově dostupná, ale zpravidla sdílená. Nedivte se, když řidič po cestě naloží další pasažéry a proveze vás i po jejich trase. Volná místa v autě řidiči avizují troubením.

Ubytování vyšší kategorie lze pořídit do dvou tisíc korun za noc. Jezte tam, kam chodí místní. Taková bistra často vypadají nevábně, ale vaří v nich skvěle – např. La Frontera v Granadě. Mimochodem velké pivo je opravdu velké – jeden litr.

Průměrné denní teploty málokdy klesají pod 30 stupňů Celsia. Od května do října prší zhruba 4 dny v měsíci, ostatní měsíce jsou téměř bez mráčku.

Ve většině středoamerických zemí je jistější nezdržovat se venku po 22. hodině. V Nikaragui je lepší vyhnout se politickým tématům a nefotit se s vyobrazeními prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám