Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Projeďte se mikulášským vlakem, vyrobte si betlém

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste nestihli oslavit svátek svatého Mikuláše, můžete si to vynahradit na sobotní mikulášské jízdě do Kryštofova Údolí nedaleko Liberce. Vlastnoručně vyrobený betlém si můžete odnést z dílny konající se v klášteře v Teplé, zajímavé vánoční dekorace zase z adventního workshopu v ostravském Světě techniky.

Foto: Profimedia.cz

Vlastní betlém si můžete vyrobit v Hroznatově akademii v areálu kláštera v Teplé. Ilustrační foto

Článek
Praha

Parním expresem na hrad

Vyrazte se svými ratolestmi na hrad Křivoklát! Z nádraží Praha-Smíchov odjede v sobotu dopoledne parní expres tažený lokomotivou Šlechtičnou, který vás zaveze na Královský advent. Tam na vás čekají trhy, flašinetář, kejklíři a také královská audience spojená s koncertem. Více informací zde.

Odpoledne v černém divadle

Zajímavé černé divadlo můžete s dětmi navštívit v sobotu odpoledne, kdy je na programu představení Ulice plná kouzel. Uvidíte humorné pojetí lidského života pomocí výtvarných prvků, tance, pantomimy a hudby, které je částečně interaktivní a zúčastnit se ho mohou sami diváci. Podrobnosti zde.

Výročí pražské záchranky

Fascinují vaše potomky houkající sanitky a záchranáři? Pokud ano, zajděte s nimi v sobotu do Kongresového centra, kde se bude slavit 160. výročí vzniku Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. K vidění budou historické i aktuální vozy záchranky a přístrojové vybavení, zároveň si oživíte vědomosti o poskytování první pomoci a odnesete si domů malý dárek. Další informace zde.

Středočeský kraj

Čokoládový festival

Kdo rád mlsá čokoládu, neměl by o víkendu chybět na Čokoládovém festivalu v Poděbradech. Kromě degustací se můžete zúčastnit školy vaření, kde vás naučí připravit třeba čokoládové lanýže nebo dýňovou polévku s bílou čokoládou. Připraveny budou i kvízy, soutěže a spousty dárků. Podrobnosti najdete zde.

Vánoční trhy

Obyvatelé Berouna a okolí můžou nasát sváteční atmosféru na vánočních trzích v sobotu odpoledne v Hýskově. Děti se mohou těšit na návštěvu z Ledového království, hudební a taneční vystoupení, živá zvířátka a na závěr slavnostní rozsvícení vánočního stromečku. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Mikulášský vlak

Tradiční mikulášský vlak tentokrát vyjede v sobotu dopoledne z nádraží v Táboře a poputuje až do Bechyně. Během jízdy se potkáte s čertem, andělem i samotným Mikulášem. Na zpáteční jízdu z Bechyně do Tábora vyrazí vlak v odpoledních hodinách.

Plzeňský kraj

Mikulášská nadílka

Kdo ještě nestihl dostat dárky od Mikuláše a jeho pomocníků, čerta a anděla, může to napravit v neděli odpoledne v Centru Caolinum v Nevřeni nedaleko Plzně. Kromě dárků se chystá i diskotéka s DJ Veselá Huba, malování na obličej či balónková show. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Výroba betlémů

Pro rodiny s dětmi je určena další z řady dílen, které se konají v Hroznatově akademii v areálu kláštera v Teplé. V sobotu odpoledne si zde z přírodních materiálů, které jsou v ceně vstupenky, můžete vyrobit vlastní betlém. Organizátoři doporučují včasnou rezervaci. Další informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Vypouštění balónků

Už vaše ratolesti poslaly Ježíškovi dopis s vysněnými dárky pod stromeček? Jestli ne, můžete s nimi zajít v pátek odpoledne na náměstí Republiky v Duchcově, kde se budou vypouštět balónky s přáníčkem. Ty děti dostanou zdarma těsně před zahájením akce. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Jízda s Mikulášem

Na výlet do malebného Kryštofova Údolí můžete s dětmi vyjet v sobotu ráno z Liberce, poveze vás mikulášský vlak tažený parní lokomotivou Kafemlejnek. Společnost při jízdě vám bude dělat Mikuláš se svou družinou, který dětem rozdá dárky. Z cílové stanice Křížany se zpátky do města dostanete dopoledne i odpoledne. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Přehlídka krampusů

Pravé krampusy v ručně upravených maskách od alpských řezbářů uvidíte na velké show, která se uskuteční o páteční noci v Jaroměři. Kromě děsivých čertů, se kterými se budete moci i vyfotit, na vás čeká také diskotéka s hudbou z 90. let. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Vánoční jarmark

Město Slatiňany společně se zdejším zámkem připravuje na tuto sobotu vánoční jarmark. Těšit se můžete na vánoční strom, spoustu slaných i sladkých dobrot, několik hudebních vystoupení i na prohlídku svátečně vyzdobených zámeckých interiérů, na kterou můžete zajít v průběhu celého dne. Více informací zde.

Vysočina

Adventní dílny

Druhou prosincovou sobotu si děti na zámku Žďár nad Sázavou mohou vyrobit další dekorace – tentokrát adventní věnce a svícny z chvojí. Rodiče návštěvu mohou spojit s nákupem kapra nebo vánočního stromku a k tomu si poslechnout troubení z oken zámku nebo vánoční písně v podání pěveckého sboru. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Festival vánočních dárků

Nakoupit i vyrobit si dárky pro své blízké můžete v sobotu na brněnském Zelném trhu. Kromě toho můžete na Festivalu vánočních dárků zamířit na dílny a workshopy, poslechnout si živou hudbu nebo autorské čtení. Ratolesti se mezitím vyřádí v dětském koutku, odkud se mohou vrátit s malbou na obličeji nebo ručně vyrobeným dárkem. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Předvánoční závod

Rozsviťte celou Olomouc! Ze startu na Výstavišti Flora mohou nejmenší vyrazit v sobotu vpodvečer na kilometrový nesoutěžní závod, pro dospělé je připraven pětikilometrový běh. Povinností je mít na sobě funkční čelovku. Na každého závodníka čeká v cíli medaile a diplom. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Pečení a zdobení perníčků

Druhou adventní neděli dopoledne se ve Zvonici Soláň nedaleko Rožnova pod Radhoštěm můžete zajít podívat na pečení a zdobení perníčků. Předvánoční atmosféru podpoří také sváteční písně v podání folklorního souboru Šmykňa. Součástí programu je i tvořivá dílna pro malé návštěvníky. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Výroba vánočních dekorací

Svět techniky Ostrava tento víkend zasvětí ohnivé show, na kterou se v oba dny můžete přijít podívat do Divadla vědy, a také jejich osobnosti měsíce, objeviteli vakcíny proti vzteklině Louisi Pasteurovi. Experimentů spojených s jeho vědeckou prací se dočkáte v sobotu v laboratoři Isaac. Na Vánoce se připravíte na zdejších dílnách, kde si můžete vyrobit netradiční dekorace. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám