Hlavní obsah

Sáňky v létě? Na Madeiře se na nich jezdí 363 dnů v roce

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sáňkování máme spojené se sněhem, podobně jako gin s tonikem. To však nutně neplatí na portugalském souostroví v Atlantském oceánu. Na Madeiře, která je známá jako ostrov věčného jara, si můžete vychutnat jízdu na saních ve všech ročních obdobích. Jak je to v subtropech možné? Nesáňkuje se totiž na sněhu, ale na silnici. A to za běžného dopravního provozu.

Na Madeiře se sáňkuje celoročněVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Dnes asi nejoblíbenější madeirská turistická atrakce má svůj původ v dávné historii. Madeira disponuje nejen příjemným podnebím a exotickou flórou, ale také velmi strmými svahy. Před zbudováním jako had klikatých silnic byly proutěné sáně jediným způsobem, jak dopravovat zboží do níže položených končin, obzvláště hlavního města Funchalu.

Dnešní sáňky jsou stále vyráběné tradičním způsobem v městečku Camacha, kde můžete do tajů jejich tvorby nahlédnout. Pro přepravu turistů je Madeiřané začali používat už na počátku 19. století. Dnes fungují sáňky s dřevěnou konstrukcí pro pobavení turistů ve funchalské čtvrti Monte. A právě zde si můžete světově unikátní projížďku užít.

Hloučky carreiros, opálených „šoférů“ sáněk, v tradiční bílé uniformě se slamákem na hlavě čekají pod známým kostelem Igreja de Nossa Senhora. Ten je pro Čechy zajímavý skutečností, že je v něm pohřben poslední rakouský císař Karel I., který zároveň vládnul českým zemím jako nekorunovaný král Karel III.. Poslední habsburský panovník v naší vlasti studoval, mluvil česky a měl ji i velmi v oblibě.

Vzhůru dolů

Jízda se platí přímo u nástupu. A pak už jen nasedat a jede se z kopce. Dva carreiros uvedou sáňky do pohybu podobně jako bobisté na ledové dráze a následně za jízdy naskočí dozadu. A už si to jednosměrkou svištíte po jako zrcadlo vyhlazené silnici.

Podle osobních preferencí si můžete dopřát buď adrenalinovou jízdu rychlostí téměř čtyřicet kilometrů za hodinu se smyky a větrem ve vlasech, nebo poklidnější vyhlídkovou projížďku, která vás přepraví o dva kilometry níže. Průjezd křižovatkami zpočátku budí mírnou nejistotu, ale zkušení řidiči ve speciálních botách se silně pogumovanou podrážkou mají své sáně pevně v rukou a na bezpečnost provozu v křižovatkách pro jistotu dohlíží pomocný personál.

Být jedním z carreiros je pokládáno za prestižní povolání, které se obvykle předává z otce na syna. Sáňky jsou tak oblíbené, že fungují celoročně vyjma svátků 15. srpna a 25. prosince. A ať už jste malí nebo velcí, dekadentní sáňkování za horkého dne byste si při návštěvě ostrova neměli nechat ujít. Vždyť i Ernest Hemingway jej označil za jeden z „nej“ zážitků svého života.

Podrobnosti a tipy

Jízdné pro dvě osoby činí 30 eur, děti do pěti let mají jízdu v doprovodu dospělého zdarma. Svézt se můžete od pondělka do soboty od devíti do osmnácti hodin. V neděli po předchozí rezervaci od devíti do třinácti.

Do čtvrti Monte se můžete vyjma auta nebo autobusu dostat lanovkou Teleférico z přístaviště hlavního města.

Nedaleko stanoviště sáňkařů se nachází i nejznámější botanická zahrada ostrova s názvem Monte Palace Tropical Garden. Jeden ze vstupů do zahrady najdete přímo u výstupu z lanovky.

Pokud potřebujete od místa dojezdu sáněk využít taxi, nepřijímejte první nabídku. Lehce se po chvíli smlouvání a krátkém divadle dostanete i na zlomek původní nabídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám