Hlavní obsah

Řada z velrybích kostí je jako ruská verze Stonehenge

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chladných vodách Beringova moře leží ostrůvek Yttygran. Náleží k Sibiři a jeho hlavní zajímavosti se občas přezdívá ruská verze Stonehenge. Jedná se totiž o řadu či alej z kostí velryb. Záhada ovšem není tak nerozluštitelná jako v případě nejznámějšího kamenného kruhu. Velrybí kosti sem před stovkami let zapíchali do země příslušníci domorodých kmenů.

Foto: Profimedia.cz

Kosti měli vztyčit příslušníci domorodých kmenů před 600 lety.

Článek

Jakkoli je Yttygran odlehlý, přesto na svou drsnou přírodu a velrybí kosti trčící ze země nějaké ty turisty láká. A jak uvádí portál Siberian Times, v několika posledních letech narůstal zájem především ze strany návštěvníků ze zámoří.

Zmíněné velrybí kosti lemují jednu část pobřeží, tato neobvyklá alej tak místu přiřkla i jeho název – Whale Bone Alley. Má se za to, že pozůstatky mořských gigantů, především žeberní kosti, čelisti a obratle, do země zapíchaly zhruba před 600 lety různé spolupracující skupiny domorodých kmenů. Ty totiž velryby lovily a na místě dnešní turistické atrakce je zpracovávaly a maso skladovaly v zemi, aby se nezkazilo.

Foto: Profimedia.cz

Některé kosti váží až 300 kilogramů.

To potvrzují jednak zkameněliny, které se na místě našly, ale také název ostrova v jazyce kmene sibiřských Yupiků. Ten totiž zní Sikliuk, což má blízko ke slovu, jehož význam znamená jáma na maso.

Archeologové se nicméně domnívají, že kosti byly vztyčeny za náboženským účelem a pro někdejší kmeny mělo místo duchovní a rituální význam, uvádí britský portál Express.

Foto: Profimedia.cz

Atrakce přitahuje každý rok více turistů.

Kosti se totiž tyčí do výšky i několik metrů a ty nejtěžší váží až 300 kilogramů. Nepředpokládá se proto, že by je domorodci vztyčovali jen tak, pro nic za nic.

Jednou z verzí také je, že se jednalo o svatyni, kde kmeny vzájemně dodržovaly příměří. Když totiž přišla velmi tuhá zima, začaly mezi sebou vzájemně bojovat, ale na místě aleje z velrybích kostí se scházely k diskusi.

Ať už byl ovšem význam jakýkoli, pro návštěvníky je místo pro svou mystičnost a ojedinělost velmi přitažlivé. A okolní drsná severská krajina navíc nabízí krásné výhledy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám