Hlavní obsah

Na letní Floře Olomouc bude i armáda čínského císaře

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta i řadu dalších atraktivních lákadel, kterými budou mj. například přehlídka Vyznání růžím či unikátní výstava čínské Terakotové armády, nabídne letošní letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Na olomouckém výstavišti se uskuteční od 17. do 20. srpna.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Na Horním náměstí v centru Olomouce již pracovníci Výstaviště Flora instalovali upoutávku na letní etapu zahradnického veletrhu.

Článek

Hlavní expozice v pavilónu A bude mít tentokrát dvojici ústředních témat. Prvním bude Setkání v Rajské zahradě, jejímž autorem je Ivar Otruba, který se inspiroval Starým zákonem a knihou Genesis. „Návštěvníci se přes nebeskou bránu a bránu do ráje ocitnou ve stylizovaném ráji, ve kterém nebude chybět ani strom poznání. Do ráje vtékají čtyři řeky stejně jako to stojí v knize Genesis,“ uvedla garantka veletrhu Jana Jirovská.

Druhým tématem hlavní expozice bude Léčivá síla stromů. „Chceme poukázat na to, co kolem nás roste, jde například o lípu, topol nebo černý bez. V současné době se na naše české stříbro trochu zapomíná, chceme připomenout, že naše krajina je velmi vzácná,“ řekla Helena Pluháčková ze Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero, které expozici připravuje.

Jeho členové představí mj. i domácí a cizokrajné druhy léčivých rostlin. Na galerii hlavního pavilonu olomouckého výstaviště bude mít své místo opět i oblíbená přehlídka Vyznání růžím.

Platí jednotné vstupné

Svaz školkařů se se svou expozicí okrasných dřevin představí v pavilónu B. Společná expozice Českého zahrádkářského svazu pak bude k vidění v pavilónu C a návštěvníci se tu budou moci seznámit mj. i s množstvím nejedlých i jedlých plevelů. „Lidé uvidí, že i plevel může mít spoustu léčivých účinků,“ poznamenala Jirovská. K dispozici bude zájemcům také oblíbená bezplatná poradna.

Výstavu nazvanou Terakotová armáda-Odkaz prvního čínského císaře, najdou návštěvníci Flory v pavilonu G. „K vidění na ní bude 70 hliněných soch vojáků o váze 150 až 170 kilogramů, dvě repliky koní, chybět nebudou ani zmenšené repliky bojových vozů,“ konstatoval pořadatel výstavy Kamil Žůrek. Zhlédnout bude možné mj. i zajímavý dokument o Terakotové armádě. Výstavu bude možné spatřit až do 24. září.

„Během letní Flory budou mít návštěvníci výhodu v tom, že květinovou výstavu i Terakotovou armádu uvidí za jediné vstupné. Po skončení Flory pak bude výstava armády prvního čínského císaře pokračovat samostatně,“ poznamenal mluvčí olomouckého výstaviště Adam Fritscher. V rámci zahradnického veletrhu se i letos uskuteční mj. letní zahradnické trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb. Zúčastní se jich zhruba 150 prodejců.

Výhodná cesta vlakem

Součástí akcí bude na výstavišti i rozmanitý doprovodný program. Chybět v něm nebudou ani besedy, soutěže, povídání, recepty a ochutnávky. V sobotu se na olomouckém výstavišti uskuteční mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkových gulášů. Na letní Floru se opět vyplatí cestovat vlakem Českých drah. Zájemci totiž budou moci využít zvýhodněnou jízdenku Vlak + Flora. Sleva činí 50 procent na zpáteční jízdné z kterékoliv místa v ČR.

Aby byla jízdenka se slevou uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah, který bude umístěn ve foyer pavilónu A. „Jízdenku se slevou bude možné zakoupit do všech stanic začínajících jménem města Olomouc, tedy i na zastávky Smetanovy Sady nebo Nová Ulice, které leží poblíž výstaviště,“ konstatoval mluvčí. Brány letní Flory budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám