Hlavní obsah

Nultý poledník není nultý poledník a rovník v Ekvádoru leží jinde, tvrdí vědci

Novinky, mšv

Geografické zajímavosti jsou oblíbeným cílem turistů. Snad jen málokdo navštíví Londýn a nevypraví se do Greenwiche k nultému poledníku, který rozděluje Zemi na východní a západní polokouli. Podobnou atrakcí je linie značící rovník v Ekvádoru. Vědci ovšem zjistili, že nejen tato, ale i další významná geografická místa leží jinde, než kde jsou vyznačena, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Čára rovníku v Ekvádoru má dělit polokouli na severní a jižní. Ve skutečnosti ale rovník leží jinde.

Článek

Moderní technologie umožnila vědcům přeměřit jisté zeměpisné údaje mnohem přesněji a díky tomu výzkumníci zjistili, že populární turistické atrakce, ať už zmíněný rovník či nultý poledník, leží i o stovky metrů dál, než se doteď předpokládalo. Výrazně se odchyluje právě čára rovníku v jihoamerickém Ekvádoru, nazývaná střed světa. Ta leží podle Daily Mailu o 240 metrů jižněji, než kde se nachází skutečný geografický rovník.

Podobně je na tom památník rovníku v Indonésii. Ten byl vztyčen roku 1991 podle dochovaných poznámek jistého nizozemského geografa z roku 1928. Naneštěstí se zřejmě kvůli pohybu litosférických desek a změnám v krajině, rovník v průběhu let posunul více na jih.

Přeměření proběhlo v roce 2005, ale v roce 2010 se musel rovník posunout znovu a tentokrát jeho linie skončila v přilehlé řece. Nebo šlo od začátku jen o nepřesné měření.

Foto: Profimedia.cz

Nultý poledník v greenwichské observatoři je jedním z turistických lákadel Londýna.

Jiným významným geografickým bodem je nultý poledník, dělící Zemi na východní a západní polokouli. Kromě toho se podle něj také určují časová pásma. To základní se rozkládá právě kolem nultého poledníku, jehož památník leží u observatoře v londýnské části Greenwich.

Ačkoli je vyznačená čára v zemi oblíbeným turistickým místem — protože mít každou půlku těla na jiné polokouli zkrátka pořád táhne — podle vědců se skutečný nultý poledník nachází o 102 metrů východněji od současné pozice.

Střed Jižní Ameriky je o desítky kilometrů dál

Na světě jsou ovšem i další zeměpisná místa, která těm skutečným údajům úplně neodpovídají. Jsou to třeba geografické středy USA a Jižní Ameriky. Druhý zmíněný leží v brazilském městě Cuiabá. Vypočítal se tak, že armádní velitel Candido Rondon rozdělil kontinent ze všech stran na stejné části.

Jenže ani v tomto případě nebyly výpočty správné. Moderní technologie odhalila, že geografický střed Jižní Ameriky odsud leží dokonce celých 45 kilometrů, nedaleko městečka Chapada dos Guimaraes.

A takto by šlo pokračovat dále, jelikož na světě existují různé monumenty, které upozorňují na procházející poledníky či rovnoběžky. Anebo zeměpisné středy a centra světadílů či zemí. A ačkoli sice stojí metry i kilometry vzdálené těm skutečným středům, rovnoběžkám i poledníkům, turistickými atrakcemi asi jen tak být nepřestanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám