Hlavní obsah

V kráteru indonéské sopky vznikla tři jezera. Každé je jinak barevné

Novinky, mšv

Narazit v Indonésii na sopku není nic neobvyklého. Zatímco Bali nebo sousední Lombok jsou už turisticky poměrně dobře probádané, o ostrovu Flores mnozí uslyší možná zcela prvně. Ve zdejším národním parku se přitom nachází skutečně pozoruhodný přírodní úkaz. Ve třech kráterech vulkánu Kelimutu totiž vznikla jezera a každé z nich má zcela odlišnou barvu.

Foto: Profimedia.cz

Jezera na vrcholu sopky nesou tajemná jména.

Článek

Pozoruhodná podívaná přitahuje na vrchol sopky zvídavé turisty, kteří se chtějí o barvě jezer přesvědčit na vlastní oči. Záleží ovšem na tom, kdy návštěvníci na Kelimutu dorazí. Voda totiž v průběhu roku svou barvu mění v závislosti na chemických procesech, které se uvnitř stále aktivního vulkánu odehrávají. Zatímco někdy se jezera mohou zdát spíše azurově modrá, jindy je jedno zelené, druhé hnědé s odstíny do červena a třetí až prázdně černé.

Dávní obyvatelé ostrova měli svojí verzi. Legenda tvrdí, že barva vody se mění v závislosti na tom, jak jsou duše, které dlí pod hladinou, rozrušené či naopak klidné. Podle toho je také tajemně pojmenovali Jezero duší předků, Začarované jezero nebo Jezero zlých duchů a pak Jezero mladých mužů a panen.

Vědci se nicméně shodují, že jde o chemické procesy nebo také úhel světla. Jednou z možností, kdy se na vrchol Kelimutu vypravit je proto hned před východem slunce.

Kolem sopky se rozkládá stejnojmenný národní park, kde turisté naleznou arboretum a malou džungli. V ní mohou objevit faunu i flóru typickou pro ostrov Flores.

Samotná sopka Kelimutu se nachází zhruba 14,5 kilometru od osady Moni, která bývá často výchozím bodem při cestě na vrchol vulkánu. Na mapě byste ji ovšem hledali marně, jelikož se jedná o skutečně malou vesničku, která se téměř ztratila v čase. Lze v ní ovšem najít i velmi základní a prosté ubytovaní, které přijde vhod právě těm, kdo se chystají k barevným jezerům dorazit za svítání.

Reklama

Výběr článků

Načítám