Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte cizokrajné polévky, buďte svědky bitvy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud zavítáte o kalendářně prvním jarním víkendu na Smíchovskou náplavku v Praze, budete moci ochutnat nejrůznější polévky, omáčky či guláše. A nezáleží, zda holdujete spíše domácí či zahraniční kuchyni, na Polívkování najdete vše. U jihočeských rybníků zase můžete přihlížet rekonstrukci velkolepé bitvy u Sudoměře, od níž za tři roky uplyne bezmála 600 let.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte nepřeberné množství polévek na pražském festivalu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Otevřeno u meteorologů

Zajímalo vás vždy, jak vypadá práce v Českém hydrometeorologickém ústavu? Pak máte jedinečnou možnost tuto instituci navštívit během dne otevřených dveří, který proběhne v sobotu. Konat se bude v pražských Komořanech a Libuši, ale také na pobočkách v Českých Budějovicích, Plzni a dalších městech. Podrobnosti zde.

Polívky a guláše

Na Smíchovskou náplavku se vrací již čtvrtý ročník oblíbeného gastronomického festivalu, zaměřeného na polévky, omáčky či guláše. Těšit se můžete na tradiční verze, ale také na chutě dálných krajin — třeba na boršč, tom yum či studené gazpacho. Osvěžující složku budou tvořit teplé cidery, mošty, ale i piva. Nebude chybět ani sladká tečka. Více se o sobotní akci dozvíte zde.

Festival chutí

Pochutnat si na nejrůznějších dobrotách můžete v sobotu na Festivalu delikátních chutí, který se koná na Novoměstské radnici. Pořadatelé lákají třeba na ochutnávky kávy či žhavou mexickou kuchyni. Mimo to ochutnají návštěvníci i exotické chutě Srí Lanky nebo lahůdky z Tyrolska. Vstup je zdarma. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Zahájení sezóny

Na zámku v Nelahozevsi se bude v sobotu zahajovat letní návštěvnická sezóna. Kromě prohlídek se můžete těšit na stánky s řemeslníky, hry, představení, koncerty, ale také ochutnávku vín nebo nejrůznější kulinářské dobroty. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Rekonstrukce bitvy

Od slavné bitvy u Sudoměře letos uplyne už 597 let, jeden z nejslavnějších vojenských okamžiků si budete moci připomenout tuto sobotu. K rybníkům Markovec a Škaredý přitáhnou husité se svými vozy pronásledováni nepřátelským vojskem. Diváci budou svědky šermířských soubojů a dalšího zajímavého programu. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Velikonoční jarmark

Jaro už konečně přišlo, meteorologické, astronomické i kalendářní, a zanedlouho dorazí i Velikonoce. Pokud se na ně chcete naladit, vyrazte na zámek Hradiště, v jehož kulisách se v sobotu uskuteční velikonoční jarmark. Najdete zde vše, co budete potřebovat na tradiční pomlázku, kromě toho i spoustu dobrot. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Filmový festival

Na hradě Šternberk v sobotu proběhne filmový festival, na kterém se bude promítat výběr těch nejlepších outdoorových a cestovatelských snímků uplynulé sezóny. Skrze ně se podíváte například na Aljašku či poušť Gobi. První blok začíná v 16:00 hodin. Cena vstupného je 150 korun. Více zde.

Ústecký kraj

Zámecká zbrojnice

Už jen do konce března bude na Šluknovském zámku k vidění expozice historických zbraní. Uvidíte přehlídku kanónů, sbírku cínových vojáčků nebo historickou výstroj. Výstavu lze navštívit denně, včetně soboty a neděle. Vstupné je za 50 korun. Více zde.

Liberecký kraj

Dakar show

Největší setkání závodníků z Rallye Dakar se uskuteční v neděli na autodromu v Sosnové. Diváci uvidí takřka domácí špičku, která dorazí se svou technikou - například vozy Tatra či terénními automobily Ford. Všechny stroje budou k vidění v divácky přístupném zázemí, ale samozřejmě také na trati autodromu. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Pohár ve snowboardingu

V pátek a sobotu se ve Skiareálu Špindlerův Mlýn uskuteční finální závod Světového poháru ve snowboardingu. Kromě sportovních zážitků se mohou návštěvníci těšit i na bohatý program a příjemnou atmosféru. Vystoupí například mezinárodní hudební skupina N.O.H.A., připravena jsou i dýdžejská vystoupení. Podrobnosti o akci najdete zde.

Akrobatické lyžování

Závody v akrobatickém lyžování zase v neděli proběhnou v Peci pod Sněžkou. Při nich předvádějí jezdci obdobné triky jako na snowboardu, o zábavu a pozoruhodné výkony určitě nebude nouze. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Sezóna v Pardubicích

V sobotu bude v Pardubicích zahájena letní turistická sezóna. Při této příležitosti je připraven bohatý doprovodný program, včetně hudebních vystoupení či komentovaných procházek památkovou rezervací. Rovněž proběhne prohlídka radnice nebo cyklistický výlet s názvem Po stopách Pernštejnů. Kompletní program najdete zde.

Vysočina

Extrémní závody

Pokud patříte mezi příznivce silných strojů, vyrazte v sobotu na Offroad Maraton do Šiklandu ve Zvoli. Ve třetím ročníku se utkají terénní auta, motorky či čtyřkolky v extrémním vytrvalostním závodu. Účastnit se ho budou i jezdci a závodníci se zkušenostmi ze slavné Rallye Dakar. Vstupné na akci je za 80 korun. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

Po celý víkend budou v pěti obcích Modrých Hor otevřeny vinné sklípky. Mezi jednotlivými vískami bude zařízená doprava zdarma. Sklepy pro návštěvníky otevře 34 vinařů z oblasti, kromě degustace je připraveno také občerstvení a doprovodná zábava. Co vše zahrnuje vstupenka se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Filmový festival

Na hradě Šternberk v sobotu proběhne filmový festival, na kterém se bude promítat výběr těch nejlepších outdoorových a cestovatelských snímků uplynulé sezóny. Skrze ně se podíváte například na Aljašku či poušť Gobi. První blok začíná v 16:00 hodin. Cena vstupného je 150 korun. Více zde.

Zlínský kraj

Slovanská kultura

Pokud se zajímáte o naše předky a kořeny, tedy o Slovanské národy, dorazte do obce Bystřička, kde se uskuteční zahajovací ročník Slovanského sněmu. Ve formě přednášek, besed, folklórních a pěveckých vystoupení budou představena témata ze slovanské kultury. Vstupné je 380 korun a zahrnuje také oběd a občerstvení. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Hodina Země

Největší celosvětový happening na podporu životního prostředí se po roce vrací i do Příboru. Hodina Země začíná symbolickým zhasnutím světel. Zúčastněte se i vy, a místo večera u televize se projděte sešeřelým městem — kdy jindy si budete moci vychutnat potemnělou atmosféru města s neosvětlenými památkami? Dodatečné informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám