Hlavní obsah

Kláštery v nebesích jsou blíž bohu, dříve se do nich šplhalo po žebřících

Novinky, dov

Když se nad slepencovými skalami v řecké Thesálii sklání slunce, jen těžko budete věřit tomu, co vidíte. Jako orlí hnízda zde stojí na špičkách skal šestice poklidných klášterů, které jsou i dnes domovem mnichů a jeptišek. Zdají se být normálnímu člověku nedosažitelné. Ovšem není tomu tak - i vy můžete poznat místní tajemnou atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

V uplynulých staletích bylo údolí plné ohromujících skalisek domovem poustevníků a mnichů.

Článek

Říká se, že pokud navštívíte Řecko, měli byste jako první spatřit Akropoli, a v tom případě by kláštery v Meteoře měly být hned na druhém místě. Od 11. století do údolí přicházeli mniši a poutníci, kteří zabydlovali jeskyně a hledali ve skalách bezpečí. O dvě století později na jejich vrcholcích začali budovat první kláštery.

Mniši po skalách obvykle šplhali nebo se na vrchol dostali pomocí kladkostroje — kameny na stavbu svých klášterů přitom nosili na zádech. Představa takového úsilí vyvolává bázeň a také nesmírný obdiv k jejich urputnosti. Kolmé stěny gigantických skal představují extrémně náročný výstup i pro dnešní horolezce. Z celkem 24 klášterů na vrcholcích skal se dnes zachovalo pouze šest z nich, které obývá zhruba 60 jeptišek a mnichů.

Foto: Profimedia.cz

Řecký název „Ta Meteora monastíria“ doslova znamená „Ve vzduchu se vznášející kláštery“, či „Kláštery zavěšené na nebi“.

Kláštery zavěšené na nebi

Všechny dodnes zachovalé kláštery — Velká Meteora, klášter Varlaam, Rousannou, klášter Svaté trojice, klášter sv. Mikuláše Anapafského a sv. Štěpána — mají střídavou otevírací dobu, proto je lepší si na jejich návštěvu vyhradit více jak tři dny. Do roku 1920 ke klášterům skutečně nevedly žádné schody. Lidé k nim museli vyšplhat po žebřících nebo je mniši vytáhli na koši.

K této praxi se vztahuje překvapivě sarkastický vtip, kdy se cestovatel ptá mnichů, jak často mění lana. Odpověď „když se z Boží vůle lano přetrhne,“ je tak zábavná, jako i ohromně zneklidňující. Dnes ale cestu na vrcholky skal můžete vykonat pohodlněji po svých. Protože jsou všechny kláštery silně ortodoxní, musíte zvolit vhodné oblečení. Odhalená ramena a kolena, stejně jako krátké sukně u žen, nejsou povoleny. Za příplatek vám ale mniši zapůjčí dlouhé sukně či šály.

Foto: Profimedia.cz

Na vrchol skal se mniši dostávali pomocí systémů lan, kladek a žebříků.

Meteoru můžete dobře poznat i vy sami, na cestovatele tu čeká zhruba 35 kilometrů turistických stezek, ovšem příběh celého místa mnohem lépe poznáte ve společnosti průvodce. Ten vám prozradí všechny místní legendy, jméno každé skály, i odlehlých cel postavených do jeskyň, kam se před světem skrývali osamělí poustevníci. Ke klášterům se můžete dostat po svých ze dvou městeček, Kastraki či Kalampaka, která je z těchto dvou více navštěvovanější turisty a nabízí větší výběr ubytování i stravování.

Foto: Profimedia.cz

Meteora se nachází na severu Řecka a jedná se o jedno z nejpohádkovějších míst v Evropě.

Seznam světového dědictví UNESCO zařadilo Meteoru mezi chráněné památky hned ve dvou kategoriích, příroda a umění. Jen málokteré místo na světě se v jejich seznamu kvalifikovalo hned nadvakrát a také není divu, že překrásná a tajemná Meteora přitahuje turisty z celého světa.

Bohužel vzrůstající turistický ruch neprospívá místnímu klášternímu životu a jeptišek i mnichů je tu čím dál tím méně. Přesto se tahle fenomenální přehlídka historie a stavitelského umu nedá v Řecku jen tak bez povšimnutí obejít. Nejvhodnější čas pro navštívení Meteory je léto a podzim, údolí je ovšem dostupné i mimo sezónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám